Home

Achtergrond 270 x bekeken 2 reacties

IJs Ben & Jerry's milieuvriendelijker

IJsfabrikant Ben & Jerry's wil zijn ijsjes milieuvriendelijker maken.

Het bedrijf gaat onder meer investeren in windenergie. Dat moet de uitstoot van broeikasgas door de koeien, die de melk voor het ijs produceren, compenseren.

Ben & Jerry's stelde dit gisteren bij de viering van het 30-jarig bestaan. De veestapel is met zijn uitwerpselen wereldwijd verantwoordelijk voor een deel van de uitstoot van broeikasgassen, die een bijdrage zouden leveren aan de opwarming van de aarde.

"Wij hebben van koe tot ijsbeker gekeken hoeveel CO2 bij het productieproces vrijkomt. Wat we niet kunnen besparen, zoals met de koeien, compenseren we'', zegt Anniek Mauser, de Europese duurzaamheidsmanager van het bedrijf. Ben & Jerry's is enkele jaren geleden met het zogeheten 'Caring Dairy'-programma gestart.

Het compenseren van CO2-uitstoot is controversieel, omdat met veel projecten zou worden gerommeld. Maar het Wereld Natuur Fonds (WNF), een van de partners van het programma, is ervan overtuigd dat het bedrijf op de goede wijze compenseert. ,,Ik weet zeker dat ze het doen volgens de 'gold'-standard'', zei een woordvoerder desgevraagd.

Volgens de WNF-woordvoerder is dit de hoogste standaard voor CO2-compensatie, waarbij alleen wordt geïnvesteerd in projecten die CO2-reductie opleveren. Het gaat daarbij onder meer om investeringen in biogas en windenergie. "Ben & Jerry's is absoluut een voorloper als het gaat om duurzaamheid.''

Aan het programma van Ben & Jerry's, dat sinds 2000 onderdeel is van voedingsconcern Unilever, werkten in eerste instantie elf boeren mee. In workshops met landbouwexperts en milieuorganisaties werd gekeken hoe de boeren het beste hun activiteiten konden verduurzamen. "Voor elke boer verschilt de weg naar duurzaamheid. We hebben een bottum-up benadering gehanteerd, waarbij de boeren zelf bekeken hoe ze het beste een bijdrage konden leveren'', zegt Mauser.

Inmiddels is het programma uitgebreid en werkt het bedrijf samen met zuivelcoöperatie Cono. Ongeveer 95 procent van de 550 boeren van Cono voldoet aan de eisen die Ben & Jerry's stelt aan de melkproductie. "Dat moet natuurlijk 100 procent worden'', aldus Mauser.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....in het kader van : 'geef dat kind een
  ijsje dan is het zoet....'

  ....zou die WNF-woordvoerder gepaaid
  zijn met een ijsje? - wellicht ook eens
  met een yoghurtje, snoeptomaatje,
  snackkomkommertje of sateetje pro-
  beren?

 • no-profile-image

  gj

  En niet te vreten dat spul!

Of registreer je om te kunnen reageren.