Home

Achtergrond 291 x bekeken 7 reacties

'Handhaving milieuregels opschalen'

Er moeten 25 regionale omgevingsdiensten komen, die toezicht houden op de naleving van milieuregels.

Provincies en gemeenten nemen verplicht deel, maar houden hun bevoegdheden, met name om sancties op te leggen. Dat heeft de commissie-Mans bepleit in het rapport De tijd is rijp, dat ze vandaag heeft gepresenteerd. Het rapport is geschreven in opdracht van minister Jacqueline Cramer van Vrom.

De commissie stelt vast dat de huidige handhaving van milieuregels tekortschiet. Dat ligt enerzijds aan de handhaving zelf, die te zeer versnipperd is. Anderzijds zijn bedrijfsprocessen, door internationalisering, ook veel complexer geworden.

Het opschalen van de handhaving in 25 diensten moet hierop het antwoord vormen. Dit moet de deskundigheid, efficiëntie en onderlinge afstemming bevorderen. De keuze voor 25 hangt samen met de indeling van politieregio’s. Voor kleinere zaken kunnen de gemeenten verantwoordelijk blijven, aldus de commissie.

Het bedrijfsleven heeft volgens Mans te winnen bij de voorgestelde aanpak. Bedrijven hebben volgens hem vooral last van ondeskundigheid bij inspecteurs, niet zozeer van het aantal controles. Minister Cramer deelt de analyse van de commissie-Mans. Over de oplossing wil ze eerst overleggen met haar collega-bewindslieden en met provincies en gemeenten. Die komen dit najaar met een eigen visie op de handhaving.

Cramer streeft naar een koppeling van vergunningverlening en handhaving. Dat zou kunnen betekenen dat het verstrekken van vergunningen uiteindelijk wordt ondergebracht bij de regionale diensten – als die er komen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ferry

  We zijn zover: de ene helft van de 16 miljoen, controleert de andere helft.
  Arm Nederland: het gaat aan MANAGERS
  kapot!!
  Herman kan goed rekenen, zeker 40 jaar of ouder?

 • no-profile-image

  no nonsens

  Hopelijk wordt er dan wèl opgetreden na een melding zonder dat men van het kastje naar de muur wordt gestuurd door de locale dan wel provinciale "handhavers"!

 • no-profile-image

  b.van.loo

  De bemoeizucht draait op volle toeren het kijkt het vroegere rusland wel.
  Boertje pesten ten voeten uit.
  afz BH

 • no-profile-image

  Joop

  Ambtenaren hebben blijkbaar nog voldoende debiele neefjes ,die ook aan een baantje geholpen moeten worden.

 • no-profile-image

  betty

  Als deze 25 omgevingsdiensten ook de opdracht krijgen het RO aspect t.a.v. de omgeving dan heeft deze dienst misschien wel enig nut. Nu worden schuren (ook van burgers), campingen vakantieparken bewoond. Handhaving op alle zaken en overal oppakken en niet alleen als een(goede buur??) er om verzoekt, vooral om diverse gemeentes wonen en werken naast elkaar wil in zelfde straat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Die "vuurwerkramp" Mans dat was toch dat mannetje dat zelf de milieu regels niet naleefde als burgemeester van Enschede en daar geen conclusies uit trok door op te stappen . Is ie nu vromer als de Paus geworden

 • no-profile-image

  herman

  25 regionale omgevingsdiensten = 25 top managers erbij x 150.000 euro 5 managers er onder = 125 mensen x 75.000 euro daar ook nog een extra vergader laag om te communiceren met de gemeenten etc WAT GAAT DAT DE BURGER EXTRA KOSTEN , en van de gewone mileu ambtenaren gaan er geen een weg

  Hiep hoera waar wordt het van betaald ??? de lasten maar wweerrrr extra omhoog leve HOLLAND .
  HET LAND DAT BESTAAT MET DE GRATIE VAN DE AMBTENAAR

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.