Home

Achtergrond 368 x bekeken

Groningse studenten maken kennis met melkveehouderij

Twaalf studenten geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en twee studenten uit Maastricht maakten vanochtend kennis met de boerderij.

Twaalf studenten geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en twee studenten uit Maastricht maakten vanochtend kennis met de boerderij. Ze keken rond op het bedrijf van de familie Broekhuyse. Melkveehouder Hein Broekhuyse zocht uit zijn veestapel van 110 koeien een mak exemplaar uit dat door de studenten handmatig werd gemolken. De studenten bivakkeren een week lang aan de Allersmaborg, een studiecentrum vlakbij de boerderij. Het openstellen van het erf is voor Broekhuyse niet ongewoon. Jaarlijks verwelkomen de Ezingers leerlingen van 14 tot 15 jaar oud van de Leon van Gelderschool in Groningen. Zoon Hans: "Het is voor ons en de sector belangrijk om aan mensen uit te leggen wat we doen en waarom. De burger staat toch vaak ver van de boerenrealiteit." Foto Jan Bouwman

De 21 jaar oude combine van Koos Naaijer uit Scheemda is ingeruild voor een nieuwe: de New Holland CSX 7080. De machine heeft een graantank van 9.000 liter en een lossnelheid van 72 liter per seconde. Naaijer verwacht dat de capaciteit 30 procent groter is. Over twee weken wordt duidelijk of dat zo is. Dan start de oogst van de wintertarwe. Naaijer heeft zo’n 100 hectare graan. Het wordt dit jaar, door de droogte, geen topopbrengst. Op sommige plekken is de tarwe al noodrijp. "Maar verder is de kwaliteit goed". Foto Koos van der Spek

Bouwlieden leggen de laatste hand aan de nieuwe melkveestal van de familie Andrien. De stal is een uitbreiding van het huidige bedrijf van de Zuid-Limburgse familie en moet plaats gaan bieden aan 110 tot 120 melkkoeien. De stal wordt voorzien van twee melkrobotten met een optie voor een derde. De familie slaat met de uitbreiding twee vliegen in één klap. "De oude melkmachines waren versleten en met de mogelijke komst van onze zoon in het bedrijf is uitbreiding nodig", vertelt Wilma Andrien-Thiessen. Foto Twan Wiermans

Voorzichtig laat kersenteler Jo Schaepkens uit het Zuid-Limburgse Klimmen de kersen in het fust rollen. De vruchten zijn van goede kwaliteit dankzij de regenkappen. Foto Twan Wiermans

Loonbedrijf Net oogst met twee machines een perceel tulpenbollen in Bant in Flevoland. Het loonbedrijf is een samenwerking van de loonbedrijven Van Dun in Rutten en Bijdevaate in Bant, zegt Albert Bijdevaate. "De tulpen zijn in netten geteeld. De bollenoogst ging vier weken geleden onder goede omstandigheden van start. Eind volgende week loopt de oogst op zijn eind. We rooien hier met twee machines om de bollen voor de regen eruit te krijgen. Door de nattigheid neemt het risico op zuurvorming in de bollen toe." Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.