Home

Achtergrond 246 x bekeken 4 reacties

Groene revolutie op Afrikaanse akkers

De bevolking van ontwikkelingslanden wordt het zwaarst getroffen door de recente stijging van de voedselprijzen. Afrika heeft een revolutie nodig. Niet op straat, maar op de akkers.

Dat vinden de Europees Commisarissen Louis Michel en Mariann Fischer Boel. Michel is Europees Commissaris voor ontwikkeling en humanitaire hulp en Fischer Boel is Europees Commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling.

De bevolking van ontwikkelingslanden wordt het zwaarst getroffen door de recente stijging van de voedselprijzen. Honderden miljoenen mensen zijn armer geworden, ondanks de belofte van de internationale gemeenschap om het probleem aan te pakken in het kader van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling.

Afrika heeft een revolutie nodig, maar dit maal op de akkers, niet op straat. Een groene revolutie voor Afrika kan een belangrijk onderdeel zijn van de oplossing voor de huidige voedselprijzencrisis.

Daarom stelt de Europese Commissie voor een speciale faciliteit van een miljard euro in het leven te roepen om boeren in ontwikkelingslanden te helpen hun oogst te vergroten, bijvoorbeeld door een eenmalige financiële injectie voor betere zaden en meststoffen.

We hebben een duidelijk doel voor dit fonds: verhoging van de landbouwproductie en de voedselzekerheid in de begunstigde landen en vermindering van de ondervoeding en de inflatie van de voedselprijzen. We zullen hoofdzakelijk met internationale organisaties samenwerken om ervoor te zorgen dat deze maatregel snel en doeltreffend werkt.

De faciliteit is bedoeld om boeren in ontwikkelingslanden de middelen te geven om hun oogst te verbeteren, voor eigen gebruik of voor de export.

Het gaat om meer dan alleen geld. Het nieuwe fonds weerspiegelt een kernwaarde van de Europese Unie. Het is een concreet voorbeeld van de solidariteit tussen Europa en ontwikkelingslanden. Door de hogere voedselprijzen heeft de EU minder aan landbouwsteun uitgegeven dan gepland, waardoor we deze eenmalige faciliteit kunnen aanbieden.

De huidige voedselcrisis kan zo ontwikkelingslanden een kans bieden. Als boeren in deze landen kunnen inspelen op de groeiende vraag op de wereldmarkt, kunnen ze profiteren van de stijgende prijzen. Plattelandsgemeenschappen kunnen langzamerhand uit de armoede raken, waardoor het leven van honderden miljoenen mensen zou verbeteren.

We zijn ervan overtuigd dat dit een geweldig initiatief is, dat snel een positief effect kan hebben op de levenskwaliteit in ontwikkelingslanden.

In de wereld van vandaag, waarin we van elkaar afhankelijk zijn, moet de aanpak van de voedselcrisis de hoogste prioriteit krijgen en we moeten hier allemaal samen aan werken.

We hopen dat de EU-lidstaten en het Europees Parlement dit initiatief zullen steunen, zodat de fondsen voor het eind van het jaar kunnen worden vastgelegd en de werkzaamheden begin 2009 kunnen beginnen.

Revoluties zijn per definitie moeilijk te voorspellen. Maar op dit moment gloort er gelukkig een aan de Afrikaanse horizon.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  en wat denk je van Mugabe,die zorgt ook voor hoge voedselprijzen,daar is een echte revolutie nodig

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....kunnen ze niet beter, net als in de sport een paar GOEDE sponsors werven
  .....
  Monsanto misschien iets?

  Of heeft Plasje er toch weer niets van
  begrepen?

 • no-profile-image

  nn

  60 jaar lang oneerlijke concurentie hier subsidie, dus gegarandeerd goedkoop voedsel, en daar armer en afhankelijker worden. Als rijke landen moet je je verantwoording erkennen en nemen. Het is makkelijk om de slavenhandel van 250 jaar geleden te veroordelen en excuses zijn ook terecht inhoudsloos als wij het leven van deze mensen niet op de rit zetten.

 • no-profile-image

  huib rijk, boer in

  @NN,NH goede reactie. Wat ik in het artikel mis: Goed zaaizaad en kunstmest is goed, hoewel moet er niet veel meer nadruk liggen op organische mest en compost dan alleen op dure kunstmest?Maar belangrijker nog: arme boeren willen vooral een goede afzetmogelijkheden. Maar wat wil de internationale gemeenschap eigenlijk? Inflatiebeperking? Want dat betekent dat het doel is om de voedselprijzen met alle macht naar beneden te krijgen. Als dat het doel is dan betekent dit dat al die hulp vor zaaizaad en kunstmest vooral bedoeld is voor de consumenten en niet voor het welzijn van de arme boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.