Home

Achtergrond 161 x bekeken

GroenLinks klaar voor regeringsdeelname

GroenLinks is klaar om regeringsverantwoordelijkheid op zich te nemen. Dat streven staat in de voorstellen die het partijbestuur naar buiten heeft gebracht en die moeten leiden tot een nieuw beginselprogramma voor de komende tien jaar.

Ook moet de partij meer herkenbaar worden voor kiezers en hen nog meer betrekken bij de meningsvorming van de partij. Een commissie heeft samen met actieve leden de oude uitgangspunten uit 1991 tegen het licht gehouden en aangepast aan deze tijd, aldus voorzitter Henk Nijhof van het partijbestuur. "GroenLinks is een ideeënpartij en op zoek naar politieke en maatschappelijke macht.''

De acht politieke prioriteiten borduren voort op de oude, zoals het milieu, sociale rechtvaardigheid maar ook emancipatie en individuele ontplooiing, gemeenschapszin tussen burgers en solidariteit. "Ons hart is groen en het zit links.'' GroenLinks onstond in 1990 uit vier partijen.

Fractieleider Femke Halsema kreeg na de laatste verkiezingen in 2006 binnen en buiten de partij veel kritiek, omdat zij de optie van regeringsdeelname te snel naast zich had neergelegd. De commissie wijst erop dat GroenLinks de afgelopen jaren al heeft bestuurd in provincies en gemeenten.

Aangeven dat de partij ook op landelijk niveau kan en wil besturen, kan kiezers trekken. Een groot deel van de kiezers streeft met zijn stem naar politieke invloed, aldus de commissie. Ook de achterban van GroenLinks wil dat. Slechts 7 procent wil dat GroenLinks altijd een oppositiepartij blijft.

De voorstellen worden op 22 november vastgesteld tijdens het Toekomstcongres.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.