Home

Achtergrond 183 x bekeken

Grenzen weg in luchtruim

Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland werken aan een verdrag waarmee de landsgrenzen moeten komen te vervallen voor de luchtvaart.

Het pact moet in 2010 getekend worden. Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vandaag bekendgemaakt.

Op dit moment zijn de verschillende luchtverkeersleidingen van deze landen nog gebonden aan de landsgrenzen. Uit onderzoek blijkt dat de begeleiding van vliegtuigen veel efficiënter geregeld kan worden als verkeerstorens zich niet aan de grenzen hoeven te houden.

Daarom willen de zes landen in de toekomst uitgaan van routes die toestellen vliegen in plaats van de landsgrenzen. Uiteindelijk moet die gedachte leiden tot een gemeenschappelijk Europees luchtruim, aldus het departement.

De Europese Commissie nam in 2004 de eerste stappen voor een gemeenschappelijk Europees luchtruim. Met het vervallen van de landsgrenzen moeten meer vliegtuigen het zeer drukke Europese luchtruim kunnen gebruiken, en moet vliegen veiliger worden.

Inmiddels zijn de luchtverkeersleidingen van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland begonnen met voorbereidingen voor een gemeenschappelijk luchtruim in de zes landen.

Naar verwachting zullen vliegmaatschappijen blij zijn met de stappen. Eerder dit jaar pleitte de European Low Fares Airline Association (ELFAA), de overkoepelende organisatie van lowbudgetmaatschappijen, voor een grondige hervorming van de Europese luchtverkeersleiding. Volgens de organisatie kost de inefficiëntie van de luchtverkeersleiding 7 miljard euro per jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.