Home

Achtergrond 225 x bekeken 1 reactie

Goede investering ZLTO

Om jaloers op te zijn. Dat is het bouwwerk dat de ZLTO (en vroeger de NCB) hebben opgebouwd in de agrarische belangenbehartiging en bedrijfsontwikkeling. En veel boeren en organisaties in Nederland zijn dat ook.

Investeringen die lang geleden zijn gedaan in NCB-bedrijven, betalen zich nu terug. De dividenden van vooral Vion stromen jaarlijks met honderden miljoenen binnen bij investeringsmaatschappij NCB Ontwikkeling. Daarmee kan de ZLTO mooie dingen doen. Ze kan nieuwe agrarische bedrijvigheid een stevige duw in de rug te geven. Ook stellen de verdiensten de ZLTO in staat de contributie laag te houden.
Inmiddels heeft de ZLTO de Belgische Boerenbond op ideeën gebracht. Deze heeft geen rijke suikeroom in de vorm van Vion, maar ook zij wil een agrarisch investeringsfonds oprichten.

Bij de LLTB en LTO Noord kiest men vooralsnog voor een andere wijze van opereren. De aanpak van de ZLTO is ook niet zomaar te kopiëren. Als LTO Noord en LLTB al zouden willen. Nu zijn ze een lust, maar op termijn kunnen de vele bezittingen van de ZLTO ook een zekere last worden. Wil de ZLTO in een krimpende sector meer samenwerken met anderen, dan moet ze of zeggenschap over het bezit delen, of de zeggenschap elders onderbrengen. Maar dan dreigt de link met de belangenbehartiging in gevaar te komen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    Wat een kwats. Boeren merken alleen de slechte prijzen die zij uit betalen. Mijn opa heeft de cooperatie opgebouwd mijn vader geprofiteerd en het wordt mijn ondergang!

Of registreer je om te kunnen reageren.