Home

Achtergrond 158 x bekeken

Gewelddadige games makkelijk te krijgen voor jeugd

Jongeren kunnen heel simpel aan gewelddadige games komen waar ze volgens de leeftijdscodering te jong voor zijn.

Ze komen er vooral makkelijk aan door die de spelletjes te downloaden. Die conclusie trekt de actualiteitenrubriek Een Vandaag woensdag naar aanleiding van een onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag waar 2500 jongeren van 12 tot 24 jaar aan hebben meegedaan.

"De helft van de deelnemers downloadt 16+ of 18+-games die niet voor hen bestemd zijn en de helft van deze groep doet dat illegaal. Slechts 10 procent heeft zich in een winkel wel eens moeten identificeren. Volgens 80 procent van de jongeren weten hun ouders dat zij gewelddadige games spelen'', aldus de onderzoekers.

De branchevereniging van de entertainmentindustrie, NVPI, benadrukte woensdag dat de uitkomst van het onderzoek vooral betrekking heeft op computerspellen die illegaal op internet worden aangeboden. "Distributeurs en uitgevers dienen zich immers aan de gedragscodes te houden en doen alles wat in hun mogelijkheid ligt om jongeren te beschermen. Daarnaast passen bonafide online winkels vrijwel altijd een van de gangbare leeftijdscontrolemechanismes toe.''

De NVPI liet weten dat in haar ogen geen enkel systeem kan functioneren zonder dat ouders betrokken zijn bij wat hun kind doet als het gaat om het spelen van games. "Dat geldt offline en online.''

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongens graag racen en schieten en dat meisjes liever puzzelen of 'building games' als The Sims spelen. Zij gamen minder dan vijf uur per week, terwijl ruim de helft van de jongens wekelijks meer dan tien uur achter de computer zit om te gamen.

Van de meisjes vindt eigenlijk de helft dat het kabinet álle gewelddadige games moet verbieden. De jongens vinden dat in overgrote meerderheid niet. Slechts 10 procent is voor zo'n algeheel verbod.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.