Home

Achtergrond 219 x bekeken

Geen winnaar WTO-drama

De wereld is niet in staat onderlinge afspraken te maken over zoiets overzichtelijks en concreets als de handel. Hoe moeten dan in vredesnaam abstracte thema's als klimaatverandering worden aangepakt in internationaal verband?

Met die vraag becommentarieerde de diepteleurgestelde EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel zeer terecht het WTO-echec in Genève. Dat debacle heeft vele gezichtsspunten en consequenties.

Maar de grootste en belangrijkste van het hele stel is wel dat na zeven jaar trekken en duwen en een machtsstrijd tussen oude en nieuwe krijgers duidelijk is dat het multilaterale handelssysteem ten dode is opgeschreven. De belangen zijn te groot, te veelzijdig en te afwijkend om, zelfs met vele concessies, tot een akkoord te komen waarmee 153 landen (!) thuis kunnen komen. En dan komt daar nog een land als Rusland met aspiraties voor een hoofdrol binnenkort bij.

Het gevolg is dat nu in toenemende mate, en misschien nog wel louter bilaterale akkoorden worden gesloten: handelsafspraken tussen twee landen of blokken onderling. In detail zijn die overzichtelijker, maar de wirwar van dit soort kleinere handelsdeals zal de chaos
vergroten en echt eerlijke concurrentie in de weg staan. Niemand wint bij dit fiasco in Genève – zeker niet op de lange termijn.

In het Agrarisch Dagblad van zaterdag een uitgebreide beschouwing over de WTO-ronde

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.