Home

Achtergrond 176 x bekeken

Geen school, geen eten

Duizenden Hongaarse schoolkinderen slaan de zomervakantie liever over. Zij zullen bijna omkomen van de honger wegens hun afhankelijkheid van schoolmaaltijden, blijkt uit een Hongaars onderzoek. Hun ouders hebben geen geld om hen eten te geven.

"Eigenlijk zijn in zulke gevallen gemeenten wettelijk verplicht maaltijden te verstrekken, maar ongeveer vijfduizend kinderen worden niet bereikt door plaatselijke autoriteiten of organisaties'', aldus Gábor Király, hoofd van de Hongaarse Voedsel voor Kinderen Stichting.

Volgens de Verenigde Naties en Hongaarse hulporganisaties zijn er zeker 100.000 ondervoede kinderen in Hongarije. Onder hen veel zigeuners, ook bekend als Roma.

Bedrijven maken kennelijk misbruik van de armoede: In het zuidwesten van het land worden in de hitte kinderen ingezet voor het aanleggen van een autoweg, meldden Hongaarse media. Zij krijgen daarvoor maximaal 8 euro per dag.

Het verschil tussen arm en rijk is enorm toegenomen sinds de val van het communisme. Ook lijden steeds meer families onder bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Het land ging vorig jaar gebukt onder het grootste begrotingstekort binnen de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.