Home

Achtergrond 198 x bekeken 2 reacties

Fors meer meldingen Q-koorts in Brabant

Het aantal meldingen van Q-koorts in Noordoost-Brabant is in de afgelopen maand explosief gestegen.

Tot eind mei kreeg de GGD Hart van Brabant 58 meldingen. Vandaag stond de teller op 332, liet de dienst weten. Tot vorig jaar werden in Nederland gemiddeld vijftien gevallen per jaar gemeld.

De meldingen van Q-koorts concentreren zich vooral in de vier gemeenten Bernheze, Landerd, Uden en Oss. De meeste mensen werden ziek van eind april tot begin juni.

Q-koorts is een infectieziekte met klachten die op griep lijken en die in sommige gevallen kan leiden tot longontsteking. Veruit de meeste mensen merken er nauwelijks iets van.

De oorzaken van de toename dit jaar zijn onduidelijk. Eerder uitte de GGD het vermoeden dat het aantal besmette dieren in Brabant is gegroeid. De ziekte wordt vaak overgedragen door geiten, runderen en schapen en is met antibiotica goed te behandelen, aldus de GGD.

Begin juni kondigde minister van Landbouw Gerda Verburg extra maatregelen aan. Zo is er een meldingsplicht voor boeren met besmette stallen ingesteld. Andere maatregelen zijn een verbod op het uitmesten van de stal en het uitrijden van mest. Ook bekijkt het ministerie of experimenten mogelijk zijn met een nieuw vaccin bij dieren waarmee al proeven lopen in Denemarken en Frankrijk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  miltie

  gisteren wezen fietsen in brabant;; geschrokken zo als de natuur daar is vervuild van brandnetels ;;zuring ;;distels ;;hardijzer;; jacobskruiskruid;;en meerdereonkruiden ;;dus veel grotere kansen op ziekte veroorzakende insecten;;voorlopig zien ze me nietmeer in die vuile streken ;;eens nederlands mooiste provincie;;;bedankt natuur fanaten !! ????? en ministerie van LNV..;;

 • no-profile-image

  Chris Verlaek

  Als insecten het kunnen overbrengen dan blijft een niet uitgemeste stal dus een infectiehaard, ook voor de omgeving.
  Grondig en regelmatig stabiliseren (PIP AHS van Chrisal) van die niet uitgemeste stal gedurende een maand zou het besmettingsgevaar ernstig doen afnemen. Daarna gewoon zoals anders leegmaken en op het land verwerken en dan de PIP AHC en PIP AHS in de stal toepassen volgens normale procedure, zou betekenen dat de stal weer onmiddellijk in gebruik kan komen, omdat dan een gezonde microflora hersteld is.
  Deze procedure heeft een zeer redelijke kans op slagen heeft en moet dus gemeld moet worden tot voordeel van de gemeenschap. Probleembedrijven kunnen zich vrijwillig kandidaat stellen voor deze oplossing. Ook de overheid zou scoren door deze methode even onder de loep te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.