Home

Achtergrond 176 x bekeken

'Financiële vooruitgang na stoppen castratie'

De helft van de Milieukeur-varkenshouders verwacht er financieel op vooruit te gaan nu ze niet meer castreren.

In veel gevallen is hier wel een extra inspanning voor nodig, zo blijkt uit een onderzoek van slachterij Westfort. Westfort deed samen met een student van Erasmus Universiteit een nulmeting onder de deelnemende varkenshouders. Bij het mesten van de beren geldt een maximaal slachtgewicht. Om daaraan te voldoen moet bijna 80 procent meer moeite doen. Daardoor lukt het de varkenshouders volgens het onderzoek echter juist beter om het gunstigste gewicht af te leveren, waardoor betere prijzen worden gerealiseerd.

Volgens Westfort geven de resultaten aan dat de overstap naar ongecastreerd mesten de extra moeite loont. 83 procent van de deelnemers geeft aan tevreden te zijn met de stap en de helft ervaart meer plezier in het werk. Nadelen zijn een toename van de onrust op stal en een andere werkwijze. Dit lijkt echter geen negatieve gevolgen voor de gezondheid te hebben. Bij 95 procent van de varkenshouders is de gezondheid gelijk gebleven of verbeterd.

Het Milieukeur-programma stelt buiten de castratie om ook eisen op het gebied van duurzaamheid. De implementatie van deze regels valt 85 procent van de deelnemende boeren mee. Bovendien ervaart een ruime meerderheid geen groter risico door de afgenomen handelsvrijheid nu ze voor een beperkte markt produceren. De nulmeting is onderdeel van een groter programma. Westfort geeft aan de ervaringen en kennis uit het Milieukeur-project te willen delen. Hierbij spelen ervaringen van ondernemers een rol, maar ook bijvoorbeeld technische analyses.

Over zes maanden zal het onderzoek onder varkenshouders worden herhaald en vergeleken met de nulmeting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.