Home

Achtergrond 171 x bekeken 4 reacties

Europarlement wil minder biobrandstof dan EU-landen

De Europarlementscommissie voor milieu heeft maandag gestemd voor 8 à 10 procent hernieuwbare verkeersbrandstof in 2020, voornamelijk biobrandstof uit gewassen.

Het parlement wijkt daarmee af van het standpunt van de gezamenlijke EU-landen. Die streven naar minstens 10 procent, zo bleek zaterdag nog.

"Maar alles wijst erop dat je nu voorzichtig moet zijn met biobrandstoffen: veel rapporten stellen dat de grootschalige teelt van gewassen voor brandstof leidt tot honger in de wereld'', zei PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey, doelend op de voedselcrisis.

De parlementscommissie stemde unaniem voor het doel van 8 à 10 procent. De EU moet het precieze percentage kiezen in 2015, afhankelijk van de beschikbaarheid van verbeterde biobrandstoffen en auto's op hernieuwbare stroom en waterstof. In 2015 moeten EU-landen verplicht minstens 4 procent hernieuwbare biobrandstof bijmengen, zo wil het parlement als tussendoel.

Het voltallige Europarlement neemt het standpunt van de milieucommissie dit najaar vrijwel zeker over, waarna een compromis met de EU-landen nodig is.

De milieubeweging reageerde maandag verheugd op de stemming. Friends of the Earth Europe klaagt al langer dat biobrandstof uitdraait op een ramp voor mens en natuur. "Het politieke tij keert zich tegen biobrandstoffen'', zei campagneleider Adrian Bebb. "De stemming is een duidelijk politiek signaal.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Corbey is een opportunist. Wat ze tegen wil gaan is dat het voedsel te duur wordt voor haar kiezers ; de ambtenaren en allochtonen

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Landen waar nu hongersnood heerst, daar was ook al hongersnood voor er over biobrandstof werd nagedacht.
  Grote onzin dus om de biobrandstof de schuld te geven.
  Trouwens in de meest gevallen zijn de Dictators/Alleenheersers de oorzaak dat er grote honger onder de bevolking is.
  Mijn stelling is: Als de boeren een goed leven hebben en hun voedsel kunnen/mogen produceren dan is dat een basis voor een goede economie in een land. Dure brandstof is niet de schuld van boeren.

 • no-profile-image

  nn

  60 jaar lang heeft de EU gesubsidieerde overschotten gedumpt om zwakke economieen zwak en onderontwikkeld te houden. Onze welvaart was gegarandeerd en er werd geklaagd. Een mensen leven buiten onze overschotten cultuur was en is niets waard. Nu wij ons teveel aan zonne erergie omzetten in mechanische calorieen heeft een boer in de derde wereld een kans om tegen zijn kostprijs iets te produceren alleen is hij door de moordende concurentie de afgelopen 3 generatie's op een grote achterstand gezet en is er dus hoger. Maar het is niet zo dat we ze in onze jaren van overschot ook niet lieten kreperen. Nu kunnen deze mensen er aan gaan werken om zelf voedsel te produceren, de beste ontwikkeling die er is. En worden onze slaven op afstand wat duurder.

 • no-profile-image

  p de vries

  Het is SCHANDE dat het VOEDSEL door boeren met moeite verbouwd en geoogst in luttele uren opgestookt wordt in auto, s
  Zolang nederland niet eerst duizendenden windmolens plaatst voor ECHT duurzame energie dan moeten we ons kapotschamen tegenover al die landen waar NU al hongersnood heerst.
  Ons kostelijke graan vertoken in auto s moet direct VERBODEN worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.