Home

Achtergrond 245 x bekeken 3 reacties

Erwinia kostte telers vorig jaar 24 miljoen euro

Erwinia heeft de pootgoedtelers vorig jaar 24 miljoen euro gekost omdat pootgoed is afgekeurd of in klasse verlaagd.

De bacterieziekte heeft de handelshuizen 7,5 miljoen euro gekost vanwege een lagere marge en reclamering van afnemers. Van 2003 tot en met 2007 kostte erwinia de telers gemiddeld 12 miljoen euro per jaar. Voor de handelshuizen is dat 5 miljoen euro.

Dat stelt het landbouweconomisch instituut (LEI) in een onderzoek dat is uitgevoerd voor de Nederlandse Aardappel Organisatie.

De schade voor de telers ligt rond de 1 cent per kilo. Voor de handelshuizen is dat 0,4 cent. Als erwinia het pootgoed blijft verzieken treedt ook imagoschade op en kan de schade oplopen naar 1,8 cent per kilo. ”Dat is 6 procent van de totale omzet in pootaardappelen”, concludeert het LEI. ”Erwinia heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een serieus probleem in de pootgoedsector.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede kwaliteit

  Het 'erwinia' probleem levert goede pootgoed telers alleen maar geld op. Door de vele afkeuringen was er de afgelopen jaren veel vraag naar hoge klassen. Ik zie het dan ook niet echt als probleem.
  Ik zou kopers willen adviseren pootgoed te kopen van telers met een goede naam. Wanneer het rommel blijkt te zijn, vraag dan naar uitgangsmateriaal van een andere teler.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....laat Plasje even rekenen... dan is er
  vast wel iemand in aardappelland
  die veel geld over heeft voor rassen
  die niet Erwinia-gevoelig zijn...?!
  ....laat het Plasje even weten.....

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  Mijn schade is waarschijnlijk bij deze berekening niet meegenomen, of telt in deze alleen de pootgoedboer?? En over imagoverlies gesproken, die is wat mijn betreft volledig verziekt en het komt ook niet meer goed. Dit jaar is de hele boel weer harstikke bont, ik zie het niet meer zitten met dat pootgoed!!

Of registreer je om te kunnen reageren.