Home

Achtergrond 183 x bekeken

Elstaroogst blijft gelijk aan 2007

De oogst van Elstar ligt op hetzelfde hoge niveau als 2007. Dat blijkt uit de prognose van het Productschap Tuinbouw (PT).

Elstarbomen leveren dit jaar opnieuw 170.000 ton appels, terwijl alom een lagere oogst werd verwacht na de volle oogst in 2007. Volgens NFO-voorzitter Johan van Haarlem zijn de maten fors en hangen de bomen mooi vol.

Van Jonagold wordt een iets lagere oogst verwacht. De daling is 15.000 ton naar 125.000 ton. Voor het eerst raamt het PT de oogst nieuwe appelrassen. Die zal dit jaar op 17.000 ton uitkomen (ruim 4 procent). Volgens de NFO verloopt de ontwikkeling bij deze rassen boven verwachting.

De productie goudreinette ligt met 23.000 ton een kwart hoger dan vorig jaar. De oogst Golden Delicious komt opnieuw uit op 25.000 ton.

Het PT voorspelt dat de Conférence-oogst met 135.000 ton een derde lager uitvalt dan 2007. "Dat is een bevestiging van wat we vermoedden, zegt Van Haarlem. Het beeld wisselt sterk per teler. "Er zijn telers die aan 100 procent van de oogst komen, maar ook die nog geen 20 procent halen. Dat is zuur." Vooral jonge perenbomen laten een lagere productie zijn dan verwacht. Oorzaak is de koude tijdens de bloeiperiode.

Of registreer je om te kunnen reageren.