Home

Achtergrond 211 x bekeken 2 reacties

Efsa: jonge runderen niet meer testen op BSE

De leeftijd waarop runderen worden getest op BSE kan omhoog. Als de leeftijd komt te liggen 48 maanden, in plaats van de huidige 30 maanden, wordt jaarlijks minder dan één BSE-geval gemist.

Dat stelt een onderzoekspanel van de Europese voedselautoriteit Efsa in een vandaag verschenen rapport. Basis vormen bevindingen in de vijftien 'oude' EU-lidstaten. De Europese Commissie had om het standpunt van de Efsa gevraagd, nu het aantal BSE-besmettingen steeds verder afneemt.

Ook zogeheten risico-dieren hoeven pas op latere leeftijd te worden getest op BSE, stelt de Efsa. Als dat niet, zoals nu, na 24 maar na 48 maanden gebeurt, glipt er nog geen één geval doorheen.

In de EU-15 worden jaarlijks ongeveer 10 miljoen runderen op BSE getest. Het aantal BSE-gevallen in deze landen is gedaald van 2.164 in 2001 naar 149 vorig jaar.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jansen

    Gewoon alles testen, je kunt het risico niet lopen.

  • no-profile-image

    koeienboer

    gewoon niks testen. Geen beendermeel weer voeren aan runderen en de "verdachte"delen blijven wegsnijden zoals nu nog steeds gebeurd. Er is een probleem gemaakt wat er niet is als je volgens het protocol werkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.