Home

Achtergrond 521 x bekeken

Eerste sjalotten van goede kwaliteit en beter dan vorig jaar

Alliumspecialist Gourmet uit Grootebroek oogst sjalotten in Dronten.

Het bedrijf teelt veel sjalotten in Flevoland en de Noordoostpolder, maar ook een deel in Zeeland. In totaal heeft Gourmet 100 hectare staan. "Het gaat goed", zegt teeltbegeleider Barry Blokker over het eerste perceel van 9 hectare. Het rooien van dit perceel neemt ongeveer een dag in beslag. "We verwachten dat we ze over twee tot drie dagen van het land halen. Als het langer droog blijft, laten we ze liever nog even liggen. De natuur droogt toch het snelst." De kwaliteit, en daarmee ook het aantal kilo’s per hectare, is beduidend beter dan vorig jaar. Blokker is tevreden, maar kritisch: "Het kan altijd beter, dat is ons streven." De eerste sjalotten zijn al verkocht, dus dat is een veelbelovende start. Foto Hans van de Vlekkert

Berno van den Hoven van onderzoeksbureau Blgg voert de gegevens van een grasmonster in op zijn zakcomputer. De gegevens worden direct verstuurd naar het hoofdkantoor in Oosterbeek. Van den Hoven kan de wensen van betreffende veehouder bijvoegen. Het monster komt uit de graskuil van veehouder Straathof in het Groningse Wagenborgen. "De kwaliteit van de eerste snede graskuilen is dit jaar goed”, zegt Van den Hoorn. ”De suiker- en eiwitgehaltes zijn hoog." Foto Koos van de Spek

Poolse medewerkers van proefboederij Kollumerwaard oogsten biologisch geteelde broccoli. "Het is van uitstekende kwaliteit. Beduidend beter dan een eerdere aanplant", stelt bedrijfsleider Philip Kramer. "Het areaal van 6 hectare wordt in gedeelten van een halve hectare geplant. Goed voor de oogstspreiding. We leveren een groot deel van ons product aan The Greenery, maar ook aan andere handelsbedrijven. Prijzen varieren van € 1,30 tot € 2,20 per kilo." Foto Koos van der Spek

Precies op de grens van de Friese plaatsen Stiens en Finkum begroet veteraan schapenhouder Meint van Berkum (op de foto) zijn buurman Harke Miedema. Akkerbouwer Miedema, die ook de foto maakte, trof de voormalig timmerman en kalvermester net nadat hij huiswaarts keerde na de lammeren te hebben gevoerd. Zelf was Miedema bezig met het maaien van de bermen van zijn land. De buren wisselen weleens land uit. Miedema verbouwt aardappelen, uien en suikerbieten.

Jannie Bhont melkt een Zeeuws trekpaard. Het paard hoort bij akkerbouwbedrijf Nortier-Buijze uit Oostburg. Akkerbouwers Ina en Pieter Nortier zijn als neventak een paardenmelkerij begonnen. Ze hebben 32 Zeeuwse trekpaarden waarvan er op het moment tien gemolken worden. Die zijn elk goed voor ongeveer 5 liter melk per dag als ze vijf keer gemolken worden. De melk wordt verwerkt in onder meer shampoo, zeep en crème die op de boerderij verkrijgbaar zijn. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.