Home

Achtergrond 206 x bekeken

Economische dip moet inflatie dempen

De hoge energie- en voedselprijzen leidden in juli tot een geldontwaarding van 4,1 procent, het hoogste niveau ooit en dubbel zoveel als de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft.

Voor bankiers vormt de inflatie een groeiend probleem. Eerder verhoogde de ECB de marginale beleningsrente van 4 tot 4,25 procent.
Veel verder kan de bank volgens analisten niet gaan. Wanneer immers minder euro's op de markt komen, neemt ook de waarde van de munteenheid toe. Een hoge eurowaarde leidde reeds tot exportproblemen voor de Nederlandse sierteelt.

Niemand durft te voorspellen of spoedig een einde komt aan prijsstijgingen. De ECB heeft laten doorschemeren dat de economische teruggang wereldwijd de voedselprijzen zal dempen. Ze adviseert werkgevers salarissen te matigen en grondstofkosten beperkt door te berekenen. Voedingsmiddelenconcern Unilever maakte gisteren bekend minder te verkopen door verhoogde prijzen. Branchegenoot Wessanen slaagde er dan weer niet volledig in om onder meer brandstofkosten door te berekenen naar de klant. Dat ging ten koste van het resultaat.

Instituut Clingendael lanceerde deze week een rapport waarin wordt voorspeld dat de olieprijzen tot 2030 hoog blijven. Het rapport is aanzienlijk somberder dan een eerder rapport van oliemarktkenners van ABN Amro. De Amsterdammers rekenen op hoge olieprijzen van rond de 100 dollar volgend jaar (64 euro). Tot 2017 zou de prijs echter gestaag dalen tot 50 dollar (32 euro). De ondergrens voor olie, waaraan ook gas is gekoppeld, zou volgens Clingendael in deze periode 110 dollar (70 euro) zijn .

Deze week daalde de olieprijs van bijna 140 dollar (89 euro) vorige week tot 123 dollar (78 euro). Het is wellicht geruststellend dat de dollar door sterke Amerikaanse economische prestaties voorlopig weinig zal dalen in waarde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.