Home

Achtergrond 183 x bekeken

EU sluit rijen over pact voor immigratie en asiel

De landen van de Europese Unie zetten een nieuwe stap richting een gemeenschappelijk beleid voor immigratie en asiel.

Vandaag werden de verantwoordelijke ministers uit de 27 EU-lidstaten het eens over de principes van een 'Europees Pact voor immigratie en asiel'.

Het pact is een van de topprioriteiten voor de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie tot einde dit jaar. Hij wil dat de EU-regeringsleiders het pact plechtig aannemen tijdens hun top half oktober in Brussel.

Nieuw is onder meer dat de EU-landen een nieuw onvoorwaardelijk en grootschalig generaal pardon zoals drie jaar geleden in Spanje (700.000 illegalen gelegaliseerd), onwenselijk vinden. Als een land plannen heeft voor een regularisatie moet het daarover eerst overleggen met de andere EU-landen.

Volgens staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) was het pardon dat de Nederlandse regering gaf aan 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers, ook mogelijk geweest als de nieuwe afspraken eerder waren ingevoerd. "Dat is nog steeds mogelijk, het geldt voor een specifieke groep'', aldus Albayrak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.