Home

Achtergrond 382 x bekeken 21 reacties

EU: meer tarwe dan gedacht

De EU oogst dit jaar nog meer tarwe dan gedacht.

De Europese Commissie heeft de oogstraming met 1,6 miljoen ton verhoogd ten opzichte van de raming van half juni. Ook de Verenigde Staten, Rusland en de Oekraïne oogsten meer tarwe. Hierdoor dalen de tarweprijzen wereldwijd. De notering van de beurscommissie in Rotterdam voor voertarwe kelderde deze week met 23 euro naar 190 euro per ton. Dat is de laagste notering sinds juli vorig jaar.
De Commissie schat dat de EU dit jaar 132,1 miljoen ton zachte tarwe oogst. Dat is 18 procent meer dan de 111,9 miljoen ton die vorig jaar is geoogst. In juni ging de Commissie uit van een oogst van 130,6 miljoen ton zachte tarwe. De prognose voor harde tarwe is verhoogd van 9,3 naar 9,4 miljoen ton.

De VS verwacht een tarweoogst van 67 miljoen ton. Dat was vorig jaar 56 miljoen ton. In Oekraïne stijgt de tarweproductie van 14,5 miljoen ton vorig jaar naar 21 miljoen ton. Rusland oogst dit jaar 54 miljoen ton tarwe. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders verwacht dat de dalende tarweprijzen leiden tot lagere voerprijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Dan gaan de mais prijzen ook naar onder. Ik denk nog geen 1000 euro per ha.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Lekker volk he? die varkensmesters

 • no-profile-image

  ambtenaar

  het voedsel moet niet veel duurder worden dan het nu is want dan kunnen we niet meer twee keer per jaar op vakantie.en ik heb net een nieuwe auto gekocht en een plasma tv,het houd nooit op en ik krijg volgend jaar maar tien procent loonsverhoging.waar betaal ik dat allemaal van????????????

 • no-profile-image

  jan

  Wat is dat gezever van die akkebouwers toch vermoeiend, wat een gemiereneuk!

 • no-profile-image

  arie

  vandaar de opmerking dat huren niet duur is

 • no-profile-image

  ????

  € 1000,- voor 1 ha mais?
  't is toch zo veel!!??

 • no-profile-image

  eco

  kun je voor 40.000 euri de grond toch beter verkopen???? 5% rente is alleen al € 2000,-
  Wie is er nou dom????

 • no-profile-image

  c

  hier in de buurt een perceel bonen afgekeurd. reden rot en ziek. oorzaak varkensstront.

 • no-profile-image

  pieper

  ff financieren 10 % is € 50.000,- euro waar heben we het over

 • no-profile-image

  Piet

  Ik moet allemaal nog zien. De beleggersmarketen zijn slecht. We hebben vorig jaar gezien wat dat voor resultaat dat had. Er staan al hele artikelen in de financiele tegraaf over beleggen in graan, aardappel en vlees contracten.

 • no-profile-image

  pjotr

  Schijnbaar zijn er toch tijden geweest dat die varkenshouder genoeg geld hadden om zich over te laten halen door een mesthandelaar zoveel geld te betalen voor hun mestafzet ( laatste 2 jaar, nieuwe mestwetgeving) . Doordat de marges kleiner zijn geworden het laatste jaar konden dew varkens dat geld niet meer opbrengen en bleef er rekeningen onbetaald bij de mesthandelaren waardoor akkerbouwers ook stuk minder geld krijgen voor mestafname.

  Mestproducenten zijn gewoon gek gemaakt door de mesthandelaren die pakken het meste geld !!! Wat moet een akkerbouwer zeggen als hij geld kan krijgen voor mest afname dan ben je gek als je het niet doet toch????

  Investeren op woekerprijzen dan ben je heel kwetsbaar als het ff minder gaat of het voer duurder word en de mestafzet !!

  Dat de tarwe duurder is is nog maar 1,5 jaar mertkbaar voor de producent !!!!!! Denken jullie dat elke akkerbouwer zijn bouwplan vol heeft tarwe?? Denk eens na aub zoveel beter worden akkerbouwers er niet van !! oa door kunstmest prijzen diesel etc. kostpijs gaat net zo hard mee zodat de marge hetzelfde blijft

  Doorsnee akkerbouwers zijn al decennia lang gewend dat je voor meerdere jaren achtereen een gewas voor kostprijs teelt.

  Ik hoop dat er op korte termijn een goede balans ontstaat in de mestmarkt en dat een ieder normaal zn brood kan verdienen. 10 of 200 ha met 500 of 5000 varkens etc

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Als de tarwe prijs zo onder druk staat zal er minder mais gebruikt worden voor korrelmais of ccm. Dit betekent dat er ook een overschot komt in mais. Ik als varkenshouder koop de ccm al lang niet meer in Nederland. Ik ga die akkerbouwers toch geen twee keer sponseren. Zij krijgen al veel te veel bij betaalt voor mijn mest. En die mest is zeer geschikt voor gewassen zoals mais en tarwe. In andere landen kunnen ze die grond niet verpachten voor €1500 euro. Dus dat is geen optie. Bovendien hebben ze dit jaar veel te veel omgezet in granen omdat afgelopen jaar goed zat. Dat vind ik ook kortzichtig. Hiermee hebben zij hun eigen winst weggegooid. Eindelijk kunnen wij weer gaan oogsten. En hebben dat ook verdient na zoveel slechte jaren. Ik vraag mij trouwens ook af welke ondernemer nog wat kan verdienen bij een pacht prijs van €1500,- Dit is ook alleen maar kostprijs verhogen, als we het nog even over ondernemerschap praten. En een gemiddelde akkerbouwer hoeft eigenlijk ook niet zo'n hoog inkomen te hebben. Zij zijn stuk voor stuk miljoenair. Zeker als ik de grond prijzen mag geloven. Nee klagen mogen ze niet. Zij kunnen beter stoppen dan een varkenshouder. Zij kunnen dat wel! Al wil ik ook niet klagen!

 • no-profile-image

  Dirk

  Inderdaad, ik hoor geen akkerbouwer zeuren. Ik moet de eerste varkensboer nog tegenkomen die geld zou betalen aan een akkerbouwer terwijl hij het graan voor niks kan krijgen (even ter vergelijking).
  Dat akkerbouwers geld kregen voor de mest is niet de verdienste van de akkerbouw, maar van de handel.
  Deze handel heeft er jaren goed aqan verdient. Het was diezelfde handel die altijd tegen verwerking was, driemaal raden waarom. De pluimveemest ging vorig jaar nog voor € 30,- de grens over. Nu kost het nog maar € 10,- . Straks na de oogst zal het misschien niks meer kosten (afhankelijk van de afstand). Maar de handel verdient nog steeds haar marge.
  Gem 102 km enkele reis naar DEP kost € 10,- per ton. 33 ton mest geeft € 330,-. 204 km heen en terug kost ???? € 204,-
  Vertel mij wanneer het anders is.
  Maar om een lang verhaal kort te maken: val mekaar niet af, wij moeten elkaar ondersteunen. Het zijn de randfiguren die aan ons verdienen, wij zijn de pionnen in het grote schaakspel. En ook in dit spel worden pionnen geoffert!!!!!

 • no-profile-image

  Boerke

  Hee varkensboertje, stop eens met zeuren en ga eens investeren in een hygieniseerapparaat voor jouw stront. Dan kan de mest naar het buitenland. Hier in het oosten gaat de mest al bijna voor niks de grens over. Dus doe eens iets verstandigs.

 • no-profile-image

  c

  typischh weer een reactie van een kortzichtige veehouder die mais voor 1000 euro wil hebben. tggg ze hebben nou niet in de gaten doordat ze nou altijd zelf alles het liefst voor niks willen hebben dat ze daardoor zelf ook voor een habbekrats bezig zijn en blijven.
  ach en anders komen ze er zelf wwel achter want je kunt genoeg grond verhuren of tarwe op zaaien dan zit je met niks doen al gauw aan de 1500 euro.

 • no-profile-image

  gert

  overstromingen in de oekraine,even de oogstverwachting weer bijstellen

 • no-profile-image

  c

  ben ik het op zich wel mee eens econoom maar je moet ook de gemiddelde waardestijging van grond meetellen he, en het feit dat je over huren praat is tussen de 1500 en 2000 euro heel reeel dit niet zo direct op op de waarde van de grond maar wel gezien de gebruikerswaarde en erbij ter vergelijking genomen de prijs van tarwe bepaald al snel de waarde van huur

 • no-profile-image

  boer

  Over kortzichtig gesproken varkenshouder, alleen maar meer varkens houden en niet investeren in mestafzet.

 • no-profile-image

  Beste Jan, kerel je moet goed lezen.
  Want als ik alles hier goed interpreteer. lijkt het mij dat het juist geen akkerbouwers zijn die hier(volgens jou) zeveren (zijn niet mijn woorden)

 • no-profile-image

  PLASJE

  .... korenbloemen-blauw gezeur dus!!!
  leven en laten leven kollega's!!! Gij
  zijt elkaar nodig!!!!, al beseft gij dit niet!
  .....dom, dom, dom,

  ga de profeet maar begraven en zie
  dan om .......

 • no-profile-image

  arie

  jongens gun elkaar gewoon een goede boterham, akkerbouw of veehouder,
  de opmerking dat land huren voor 1500 euro waanzin is bestrijdt ik, als eigenaar van een hectare grod kamp je al gauw met 150 euro waterschapslasten, komt slootonderhoud nog overheen, en 4% rente van de 40000 euro die per ha betaald wordt is ook al 1600 euro dus huur is niet duur

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.