Home

Achtergrond 165 x bekeken

De Amerikaanse misère en de gasprijs

Amerikanen voelden zich de af­gelopen vijftien jaar nooit zo mi­serabel als nu, meldt het ministe­rie van arbeid.

De salarissen blij­ven nagenoeg gelijk, terwijl deze week bekend werd dat de inflatie over 2007 uitkomt op 5 procent. Sinds 1991 was de geldontwaar­ding niet zo groot geweest. Euro­pa zit grotendeels in hetzelfde schuitje.

In juni werd voedsel 0,8 procent duurder. De kosten van olie ste­gen tot een record van 147,27 dol­lar (93 euro) per vat van 159 liter op 11 juli. Om vervolgens vanwe­ge onverwacht hoge voorraden in de VS 4 dollar te dalen. Het geeft aan hoe gespannen de markt ope­reert, en hoe onvolledig de infor­matie waarop speculanten zich baseren.

Een lagere olieprijs drukte de vraag naar ethanol op de ter­mijnmarkt in Chicago onmiddel­lijk, evenals de prijs van palm­olie, eveneens ingrediënt voor biobrandstoffen, in Maleisië.

Een toonaangevend consul­tantsbureau, Cambridge Energy Consultancy, voorspelde woens­dag een verdubbeling van de aardgasprijs. Deze komt volgens rekenmeesters in april 2009 uit op bijna 75 cent per kubieke meter.

De gedachte achter de doem­scenario’s is dat gas een direct substituut is voor benzine en stookolie. In 2006 en 2007 daalde volgens statistieken de vraag naar gas in de EU echter. De mil­jarden kubieke meters meerpro­ductie aan vloeibaar gas maakt dat verscheping rendeert en dit kan prijzen volgens analisten drukken. Daar moet Europa wel nog even op wachten.

Het effect is vooral zichtbaar in Japan, waar de vraag na een aardschok sterk is gegroeid. Nucleaire ener­gie is op verschillende plaatsen buiten werking gesteld.

Het landbouweconomisch in­stituut LEI berekent dat bij een gasprijs van 40 cent per kuub voor veel tuinders het licht letter­lijk en figuurlijk dooft. De AgroEnergy prijs staat op 40 cent voor levering in 2009.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.