Home

Achtergrond 362 x bekeken

Cassave hoop in bange dagen Derde Wereld

Cassave, een tropische eetbare wortelknol, biedt arme landen de mogelijkheid zich te ontworstelen aan hoge voedselprijzen.

Dat meldt wereldvoedselorganisatie FAO op een conferentie in Gent. Volgens de FAO, geïnspireerd door het wetenschappelijk Global Cassava Partnership, verdient cassave meer investeringen. De opbrengsten per hectare kunnen nog flink worden opgeschroefd terwijl industriële toepassingen de waarde van het gewas kunnen verhogen.

Het potentieel is volgens de FAO enorm. De productie bedroeg in 2006 226 miljoen ton wat de wortelknol tot her vierde belangrijkste gewas maakt in de tropen. Het wordt als basisvoeding genuttigd door bijna een miljard mensen in 105 landen.

Op dit moment zijn de opbrengsten slechts 20 procent van wat ze zouden kunnen zijn bij optimale teelt. Cassave is bovendien de goedkoopste bron van zetmeel. Fermenteren van het zetmeel maakt het geschikt voor inzet als biobrandstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.