Home

Achtergrond 292 x bekeken

CBS: dierlijke productie omhoog

De dierlijke productie is de eerste vier maanden van dit jaar iets gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit productiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De productie van dieren, vlees, eieren en melk is daarmee de sombere periode van 2002-2005 te boven. Toen liep de productie ruim 10 procent terug ten opzichte van 2000. Dit was vooral het gevolg van dierziekten.

Met de productiviteit van de overige voedingssectoren gaat het eveneens goed. De gemiddelde productie ligt mede dankzij fors hogere prijzen ongeveer 12 procent hoger dan in het begin van deze eeuw. In mei dit jaar liep de productie iets terug.
Voor de dierlijke sectoren was, zoals traditioneel gebruikelijk, maart de beste maand, hoewel iets minder dan het jaar ervoor. In april won de gemiddelde dagproductie 2 procent ten opzichte van vorig jaar.

De cijfers van het CBS tonen dat de Nederlandse agrosector nog betrekkelijk weinig last heeft van de economische malaise. Sinds het derde kwartaal vorig jaar wordt gevreesd dat de kredietcrisis als ook oplopende energie- en voedselkosten uiteindelijk de afzet van voeding doen teruglopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.