Home

Achtergrond 168 x bekeken 2 reacties

CBL blijft ambitieus

Het CBL heeft haar doelstelling bij moeten stellen. Vanaf 1 maart moet al het berenvlees in de supermarkten van verdoofd gecastreerde varkens zijn. Eerder was de deadline 1 januari.

Dat betekent in de praktijk dat vanaf 1 september de biggen onder verdoving gecastreerd moeten worden. Door ruzie over financiering van de meerkosten ontstond forse vertraging. Er was een actie van LTO en NVV nodig om het CBL in beweging te krijgen. Dat kan de organisatie zichzelf aanrekenen.

Nu zijn er weer andere problemen. Het ministerie van landbouw heeft in een laat stadium geconstateerd dat, voordat varkenshouders met CO2-bedwelming aan de slag mogen, er twee wetswijzigingen nodig zijn. Dit terwijl vanaf november vorig jaar al duidelijk was waar LTO en NVV, samen met ASG en LEI, op aanstuurden. Dat had dus ook wel eerder geconstateerd kunnen worden zou je zeggen. Het CBL heeft dan ook een punt als het stelt dat het afgelopen moet zijn met het gezeur en het ministerie moet aanpakken.

Toch is het de vraag of het CBL met zijn harde opstelling nu zoveel bereikt. Als de Nederlandse sector het al niet voor elkaar krijgt om vanaf 1 september verdoofd te castreren met CO2, waar willen de Nederlandse supermarkten dan vlees vandaan halen dat wel aan die eis voldoet? Nederland loopt met afstand voorop in deze zaak. De kans dat het CBL nog een keer de ambitie bij moet stellen is zeker niet afwezig.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zandbergen is een

  Eerst zitten ze te zeuren dat we de biggen moeten verdoven, nu is het bijna zo ver, zitten ze te zeuren dat we niet meer moeten castreren. Wordt er niet goed van.......

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Waarom nog casteren? Waar is de PvdD?
  Zijn ze daar bang voor een geurtje?
  Of houden ze bij de PvdD een beren goede winterslaap?

Of registreer je om te kunnen reageren.