Home

Achtergrond 321 x bekeken 1 reactie

CBL: VWA moet controle eieren overnemen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept het ministerie van landbouw op de controles die controlebureau CPE in supermarkten uitvoert over te laten aan de VWA.

Dat schrijft CBL-directeur Theo Roos aan minister Gerda Verburg. ”Voor het CBL is de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de aangewezen instantie voor controles op de winkelvoer”, schrijft Roos. Het CBL vindt dat de overheid zich moet houden aan het streven om het aantal controles bij bedrijven te beperken, legt Marc Jansen, hoofd consument en kwaliteit, uit. ”De VWA komt al over de winkelvloer. Eén controlerende instantie is genoeg.”

Daarnaast is het CBL niet te spreken over het functioneren van het CPE. ”Het CPE laat bij controles bij eerdere schakels grote steken vallen. De supermarkten worden voor fouten van anderen verantwoordelijk gehouden. Daaruit blijkt het falen van het CPE.” Jansen baseert zich op de resultaten van CPE-controles.

Bij 60 procent van de supermarkten vond het CPE afwijkingen. Volgens Jansen gaat dit echter om afwijkingen die eerder ontstaan zijn. ”De supermarkten hebben alleen invloed op de houdbaarheidsdatum en de uiterste verkoopdatum. Dat is bij elkaar 7,5 procent van de afwijkingen. De rest, zoals de kwaliteitsindeling en de stempels, zijn allemaal eerder misgegaan. Daar verandert in de winkel niks aan.”

Janssen ziet hierin de bevestiging dat het CPE faalt in de controles. ”Het CPE moet gewoon uit de winkel en we willen zeker niet voor de controles betalen.”

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Grensboerke

    Nu kunnen we pas zien waar het CBL goed in is. Afschuiven, andere maken meer en grotere fouten. En geen extra controles en die mogen helemaal geen geld kosten, want het is toch zo makkelijk om die eerder in de keten te leggen. Stelletje ...., er komt weer een tijd dat veel meer mensen hun agrarische producten bij de producent gaan halen, want jullie denken nog altijd dat de bomen tot in de hemel reiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.