Home

Achtergrond 211 x bekeken

Brussel wil hogere accijns op sigaretten

De accijns op sigaretten moet in bijna alle EU-landen omhoog, zo heeft EU-commissaris Laszlo Kovacs (Belastingen) vandaag voorgesteld aan de EU-landen.

Hogere accijns moet meer rokers overhalen om te stoppen. Een hogere minimumaccijns moet ook een einde maken aan de grote accijnsverschillen binnen de EU. Die grote verschillen leiden nu tot smokkel.

EU-commissaris Kovacs wil dat de accijns in 2014 minstens 63 procent van de prijs uitmaakt en minstens 9 cent per sigaret bedraagt. Nederlandse rokers moeten dan meer gaan betalen. Nu betalen ze nog 58,5 procent accijns per pakje.

De Europese Commissie schat dat de hogere minimumaccijns zorgt voor 10 procent minder opgerookte sigarettten binnen vijf jaar. Het moet ook de belastingdiensten helpen in landen met hoge accijns: die zien nu veel pakjes binnenkomen uit landen met lagere accijns.

Bekend is dat Nederlandse toeristen onderweg in Luxemburg hele sloffen sigaretten kopen. De accijns in Luxemburg is lager dan in Nederland. Een gemiddeld pakje is een derde goedkoper dan in Nederland.

Als de EU-landen het voorstel goedkeuren, heeft dat vooral gevolgen voor Oost-Europeanen. Sigaretten zijn nu spotgoedkoop in Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië en de Baltische staten. In Letland kost een pakje zelfs minder dan 1,50 euro.
De EU-commissaris stelt ook voor het maximum voor de accijns af te schaffen.

De kans dat ministers van Financiën van de 27 EU-landen het voorstel ongewijzigd goedkeuren, is echter niet groot. Bij belastingvoorstellen heeft elk EU-land een vetorecht.

Europeanen roken overigens al steeds minder. Tussen 2002 en 2006 zijn al 10 procent minder sigaretten opgestoken. Op aandringen van de EU zijn in veel landen al rookverboden ingevoerd, vooral in de horeca. Steeds meer landen verplichten de fabrikanten ook tot afschrikkende foto's bij de tekstwaarschuwingen op de pakjes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.