Home

Achtergrond 170 x bekeken

Brussel: geen verbod op doodgeschoten zeehonden

Een gepland Europees invoerverbod op zeehondproducten gaat minder ver dan het huidige Nederlandse verbod.

De EU wil de grenzen niet sluiten voor bont van "humaan gedode zeehonden'', die bijvoorbeeld met een gerichte kogel zijn gedood.

Het wetsvoorstel, dat half juli uitkomt, betreft vooral een invoerverbod op doodgeknuppelde zeehonden. "Na een klap met een knuppel is de zeehond niet altijd direct dood voor het villen. Dat is onmenselijk'', aldus een woordvoerster van EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) vandaag. De Europese Commissie heeft een EU-agentschap laten onderzoeken wat een humane dood is voor zeehonden.

Het voorstel dwingt Nederland niet om het huidige totale invoerverbod aan te passen. ,,Landen kunnen verder gaan, maar dit is het maximale wat wij kunnen voorstellen binnen de EU-wetgeving'', zegt de woordvoerster, doelend op regels van onder meer de wereldhandelsorganisatie WTO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.