Home

Achtergrond 338 x bekeken 8 reacties

Boete voor vervoeren zieke varkens

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag een varkenshandel uit Haps (Noord-Brabant) veroordeeld tot boetes van in totaal 2.500 euro voor het vervoeren van zieke varkens.

Ook de eigenaar van het bedrijf kreeg een boete van 2.500 euro, maar dan voorwaardelijk. De rechter hoopt daarmee te bewerkstelligen dat de man "in de toekomst strenger toezicht houdt op zijn personeel, zodat de dieren op dierwaardige wijze worden vervoerd.''

De varkenshandel is in het verleden vaker veroordeeld voor het overtreden van artikel 9 van de Regeling dierenvervoer. In 2007 en 2008 constateerde de Algemene Inspectiedienst (AID) dat het bedrijf wrakke varkens transporteerde. Omdat de eerder opgelegde boetes kennelijk niet hebben geholpen, koos het Openbaar Ministerie er ditmaal voor ook de leiding van het bedrijf te vervolgen.

De chauffeurs van het bedrijf en de boeren van wie de varkens afkomstig waren, zouden niet hebben gemerkt dat de dieren ziek waren. De rechter hechtte meer waarde aan de verklaringen van een dierenarts, die verklaarde dat de dieren echt zwak waren en open wonden hadden. Boeren willen vaak van zieke varkens af, omdat die extra kosten met zich meebrengen. Hoewel ze niet mogen worden vervoerd, gebeurt dit vaak toch.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  vraag, waren het varkens of biggen die vervoerd werden.?

 • no-profile-image

  boer tieske

  het waren varkens die naar de noodslachtplaats gingen. Het betrof dan ook de "nooddienst" die toentertijd de noodslachtingen apart ophaalde en naar een noodslachtplaats bracht. Waar nu over gesproken wordt betreft begin 2007.
  Het gaat niet over export of wat dan ook.

 • no-profile-image

  Zwijntje

  Waarom er eentje uithalen ?
  Alle Nederlandse biggen die gedumpt worden in Hongarije zijn van embarmelijke aard en deze houd men niet tegen sirco - disenteria -.... .

 • no-profile-image

  RVR

  Zwijntje,
  Ik weet niet hoe jij aan je informatie komt, maar alle dieren die levend op export gaan zijn voorzien van een individuele keuring (beoordeling) van een officiele dierenarts van de VWA (deze zijn in dienst bij de overheid) dus dieren die ziek of mankerende zijn mogen dus echt niet mee!!!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zwijntje, dat zal ook wel meevallen, anders was de export van biggen al gestopt.....

 • no-profile-image

  zwijntje

  Nu begrijp ik eindelijk(wat ik eigenlijk al lang wist ) hoe ongeinformeerde mesters zich kunnen laten(i..d..v...) lokken door Hendrix versus bugyi... .
  En verder antwoord ik hier niet meer op !

 • no-profile-image

  zwijntje

  Op Hongarije is die daarom ook zo goed als gestopt , op die enkele door Hendrix gelokte afmesters na want anders had die veevoederfabriek ook geen omzet meer.
  Een Nieuwe hypermoderne mega premixfabriek van het duitse Sano draait nog op één molentje capciteit 1000kg/ uur en draait geen volle dag rond.

  Enkel ontvangers van die Nederlandse shit denken eraan een website te maken met domeinnaam .
  nl-shit.eu en er de pittige foto's met nederlandse ringen als bewijs op te plaatsen met naam en toedracht van exporteur en afleveraar .

 • no-profile-image

  knorretje

  Zwijntje, ik weet niet of je het weet maar, de biggen die naar Hongarije, Slowakije, Slovenië enz. gaan zijn van zeer goede kwaliteit. In die landen wordt JUIST geen "rommel" geaccepteerd.
  Verder over het artikel, het is voor de chauffeur bijna onmogelijk om aan de wensen van het VWA te voldoen. Je ziet gewoon niet alles en dus ook niet of er wat aan een varken mankeerd. Dan zijn er vervolgens nog de twijfel gevallen, laatst is er nog een varken afgemaakt in Apeldoorn omdat deze een grote breuk had. Belachelijk want het dier is wel gewoon met de koppelgenoten op het goede gewicht gekomen dus van leiden is dan sprake als je het mij vraagt. Het VWA trekt geen duidelijke lijn en er is geen enkele maatstaf. Kortom, je doet het nooit goed.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.