Home

Achtergrond 212 x bekeken

Boerenmarkten misleiden Brit

Britse bezoekers van boerenmarkten hebben er geen idee van dat de daar verkochte groente, fruit en andere producten uit de directe omgeving moeten komen.

Sommige handelaren verkopen zelfs producten die ze eerst op de groothandelsmarkt hebben ingekocht en die dus ver uit het buitenland kunnen komen. Dat zegt de keuringsdienst van Oxfordshire na een onderzoek onder zo’n duizend bezoekers van de boerenmarkten.
De National Farmer’s Retail and Markets Association Farma schrijft voor dat de verkochte producten van hooguit 50 kilometer weg aangevoerd mogen worden. Gaat het om een markt in de stad of in een afgelegen plaats dan kan dat worden opgerekt tot 70 kilometer.

Die gedragslijnen gelden alleen voor de 500 - van de circa duizend - boerenmarkten die door Farma zijn gecertificeerd. "Maar acht van de tien bezoekers heeft daar geen idee van. Zij betalen vaak een hogere prijs om de lokale boeren te steunen, maar kopen producten die ze veel goedkoper in de winkel kunnen halen", denkt de Oxfordshire Standards Agency. De controleurs troffen onder meer kraampjes met olijven en citroenen aan. Ook werden in en rond Oxford Engelse kazen verkocht die uit regio’s op honderden kilometers afstand afkomstig waren

Of registreer je om te kunnen reageren.