Home

Achtergrond 231 x bekeken 5 reacties

Boer beter af bij onteigening voor EHS

Agrariërs en overheid zijn beter af bij onteigening ten behoeve van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Dat schrijft althans de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR). Volgens de LTO is de roep ingegeven door nervositeit. De NVR zegt te begrijpen dat onteigening heftige emoties losmaakt. Het staat voor de organisatie echter als een paal boven water dat onteigening ten behoeve van de Ecologische Hoogdstructuur noodzakelijk is. Net als woningbouw en dijkverzwaring is de EHS van algemeen belang.

De vrees van boeren is onterecht, aldus de NVR. Bij onteigening wordt vooraf bij wet volledige schadeloosstelling voorgeschreven. Nu krijgen boeren die vrijwillig verplaatsen meestal nog minder dan een volledige schadeloosstelling.

Wanneer onteigent wordt krijgt bovendien iedereen onder dezelfde condities een bedrag toegewezen. Het jaar 2018 komt steeds dichterbij en met de huidige aankoopsnelheid is de EHS dat jaar nooit gecompletteerd.

Volgens de LTO vergaloppeert de overheid zich betreffende de EHS. Beleidsmaker Gerbrand van het Klooster spreekt van toenemende nervositeit. "De afspraken zijn echter sinds 1993 glashelder: de grond mag niet onder dwang worden verkregen."

Afspraak is afspraak en onteigening is bovendien onredelijk. "In bepaalde gevallen is het echt onmogelijk geschikte gronden terug te kopen. Dat kán men dus niet compenseren. Men heeft zich hier wel toe verplicht, dus moet men komen met kavelruil of nieuwe landinrichting zodat boeren kunnen blijven boeren."

De LTO pleit ervoor de grond alleen vrijwillig te vergaren maar wel onder de financiële voorwaarden van complete schadeloosstelling. Deze prijzen liggen 30 procent hoger dan wat nu gemiddeld geboden wordt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ome

  Tot op heden heeft de overheid altijd onder de prijs geboden. Geen wonder dat je dan niet veel grond krijgt. Bovendien zijn er in 2000 al toezeggingen gedaan over belastingvrijstellingen van de SAN en SN beheersvergoedingen. Deze worden door de overheid echter niet nagekomen.

 • no-profile-image

  pietje

  Grappig, de ene week lees je dat de overheid de grondprijzen niet mag opdrijven en de andere week moeten ze meer betalen. Als ik overheid zou zijn was mijn conclusie duidelijk: het klopt wel ongeveer zo...

 • no-profile-image

  martin

  Op zich een heel triest bericht voor de varkenshouderij sector.

 • no-profile-image

  gert

  de overheid bepaalt zelf de prijs met eigen taxateurs van dlg,van een objectieve prijs is geen sprake

 • no-profile-image

  groene

  jammer dat je ook hier ziet dat commentaar niet wordt gebaseerd op feiten. De agrarier mag ook een taxateur opvoeren. maw de rondprijs wordt altijd in overeenstemming bereikt. Indien de belastingsvrijstellingen niet worden nagekomen kan men dit aangeven en wordt dit 100% gecompenseerd. maw ze moeten nagekomen worden en je staat in je recht.
  De overheid biedt marktconforme prijzen gebaseerd op bestemming en dat is natuur, dat is altijd minder dan voor infrastructuur. Met onteigening wordt die prijs hoger.
  Daarnaast horen we nooit iets over onteigening voor infrastructuur en woningen wel over natuur. De EHS ligt al sinds 1988 vast. De overheid moet in mjn ogen het onteigeningsmiddel gaan gebruiken al is het maar om de gebiedseigenaren zekerheid te geven. Men weet dan dat het echt doorgaat.

  Afgezien van alle fewiten blijft het naar voor een agrarier om te vertrekken van zijn grond

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.