Home

Achtergrond 206 x bekeken 4 reacties

'Biobrandstof winnen uit Europese bossen'

De Europese bossen lenen zich uitstekend voor het winnen van energie voor tweede generatie biobrandstoffen.

Dat concludeert onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit na onderzoek dat vandaag is gepubliceerd. De hoeveelheid biomassa in de bossen is de afgelopen decennia verdubbeld. Van de jaarlijkse bijgroei wordt maar de helft geoogst. "Hierdoor heeft zich veel biomassa opgebouwd.''

Volgens Alterra worden tweede generatie biobrandstoffen een steeds aantrekkelijker alternatief voor fossiele brandstoffen en eerste generatie biobrandstoffen. Want de fossiele brandstoffen worden steeds duurder en de eerste generatie biobrandstoffen zijn veelbesproken omdat de voedselprijzen daardoor zouden stijgen.

De huidige Europese bossen zouden in zo'n 4 procent van de totale energiebehoefte van Europa kunnen voorzien. Bij dat percentage is al rekening gehouden met de bestaande vraag naar hout en papier en met het in stand houden van de "natuurwaarden'' van het bos.
Vooral in de bossen in centraal Europa valt nog zat hout te halen. De tweede generatie biobrandstof kan worden gewonnen uit takafval dat nu nog veel blijft liggen en uit extra oogst. Optimaal zou zijn om dat hout eerst een doel te geven als product, bijvoorbeeld een tafel. Wanneer die wordt afgedankt, kan die alsnog dienen voor het winnen van energie.

De Europese papierindustrie zou volgens Alterra een goede rol kunnen spelen in het beter benutten van de bossen, omdat zij een netwerk hebben binnen de miljoenen private boseigenaren in Europa.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem Evertse

  Volgens mij heeft het "gerespecteerde" onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit het weer eens niet begrepen. De europese bossen krijgen steeds meer de functie van opslagmedium van CO2 uit de atmosfeer. Is er eindelijk veel CO2 vastgelegt, dan mag het nu maar weer verbrand worden. Om dit hout uit die bossen te krijgen moet er weer de nodige energie verbruikt worden. Niet het milieu staat dus voorop maar de olieprijs is bepalend of onze bossen opgeofferd voor energie gaan worden. Hulde aan deze wetenschappers.

 • no-profile-image

  hajo

  nuchtere boer,goed lezen is ook een kunst.

 • no-profile-image

  gert

  je hoort tegenwoordig veel over bosbranden

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Bossen omzagen voor branstof en even verder landbouwgrond omzetten in natuur ten koste van voedselproductie. Ga vooral zo verder!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.