Home

Achtergrond 202 x bekeken

Beschaduwing heeft sterk effect op dunnen

Aanbrengen van schaduwnetten boven appels geeft een duneffect van 20 tot 80 procent.

Dat blijkt uit onderzoek op het Fruitteeltpraktijkcentrum Randwijk. Elstarbomen zijn 3 of 4 dagen afgedekt met schaduwnetten op 20 tot 35 dagen na de volle bloei. Bij telling van het aantal vruchten varieerde het duneffecten van 20 tot 80 procent.

Zo gaf drie dagen schaduw op de vroegste tijdstippen 25 procent dunning. Bij de twee latere data was dat 45 procent. Verlenging van de schaduwduur van 3 naar 4 dagen gaf een verdubbeling van het effect. Maar deze laatste behandeling kostte te veel productie. De lengte van het beschaduwen luistert erg nauw.

Door de zeer hoge kosten voor investering in netten en mechanisatie voor het opbrengen en afhalen van de netten is toepassing in de praktijk nog niet mogelijk. Gezocht wordt naar goedkopere materialen, die gemakkelijk en snel boven de bomen kunnen worden bevestigd.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.