Home

Achtergrond 203 x bekeken

Belgische perenprijs 20 procent hoger

De middenprijs peren liep op de Belgische veiling Haspengouw dit seizoen op met 20 procent.

Dat schrijft de veiling in het jaaroverzicht. De gemiddelde appelprijs lag 16 procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit de cijfers. De veiling noemt de afzet één van de beste van de laatste tien jaar.

Het perenseizoen loopt totaal anders dan vorig jaar. In het begin van het jaar waren de prijzen matig, maar werd relatief veel afgezet, tegen het einde van het seizoen ontstond krapte en liepen de prijzen op naar boven de euro.

De hoge prijzen zijn niet alleen een zegen voor de telers. De dure peren zorgen voor een rem op de uitvoer naar Rusland. Bij prijzen van meer dan 90 cent vallen de Russen af. "De magische grens van hetgeen de Russische consument kan opbrengen, is momenteel bereikt en verder willen stijgen, zou wel eens een voorzet kunnen zijn die in ons eigen gezicht terecht komt", schrijft de veiling. Bij de appels liep de aanvoer op met zes procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.