Home

Achtergrond 638 x bekeken

Barenbrug breidt uit in Denemarken

Barenbrug bouwt een schoningsfabriek voor graszaad in Denemarken.

Het veredelingsbedrijf uit Oosterhout wil daar volgend jaar ruim 4.000 hectare graszaad schonen. Tot nu toe besteedt Barenbrug het schonen van het Deense graszaad uit aan Frijsenborg & Wedellsborg. Vanwege de productiegroei in Denemarken kan dat bedrijf niet meer alle graszaad schonen voor Barenbrug. Directeur Niels Zoetelief van Barenbrug Holland noemt nog een reden voor de uitbreiding van de Deense activiteiten. "Denemarken produceert 35 tot 40 procent van alle graszaad in Europa. Het land is erg geschikt voor deze teelt."

Barenbrug wil in 2009 ruim 4.000 hectare graszaad schonen in de nieuwe fabriek in Tinglev op het schiereiland Jutland. Die oppervlakte is vergelijkbaar met de oppervlakte graszaad in Nederland, Frankrijk en Duitsland, de andere grote productiegebieden in Europa voor graszaad. Zoetelief: "Nederland blijft ons belangrijkste productieland. Maar we zoeken aanvulling omdat ons bedrijf groeit."

In heel Europa, ook in Denemarken, is het areaal graszaad gekrompen, omdat een aantal telers zijn overgestapt op graan. Denemarken blijft echter een interessant productieland, vindt Zoetelief. "Dat land ligt noordelijker. Daarom hebben Deense akkerbouwers minder keuze in gewassen, of ze moeten genoegen nemen met lagere opbrengsten."

Zoetelief verwacht dat de teelt van graszaad aantrekkelijk blijft voor akkerbouwers. "De productie in Europa is in een paar jaar gedaald van 210.000 naar 160.000 ton, terwijl het verbruik stabiel is gebleven op 210.000 ton. Daardoor is Europa een netto-importeur geworden. Omdat veredelingsbedrijven de productie en de verkoop een paar jaar vooruit plannen, blijft er in Europa de komende drie jaar een schaarste aan graszaad. Importeren uit derde landen is maar beperkt mogelijk, omdat hier alleen rassen mogen worden verkocht die op de Europese rassenlijst staan."

Of registreer je om te kunnen reageren.