Home

Achtergrond 264 x bekeken

Areaal transgene gewassen in VS groeit

Amerikaanse boeren hebben op een 7 procent groter areaal transgene gewassen ingezaaid.

Dat blijkt uit statistieken van het Amerikaanse ministerie van landbouw. In totaal staat nu bijna 60 miljoen hectare aan transgene gewassen in de VS.

"Het Amerikaanse areaal genetisch gemodificeerde gewassen is dertig keer groter dan het totale Nederlandse landbouwareaal", weet biotech-consultant Huib de Vries van LIS Consult. "Opvallend is de verschuiving van enkelvoudige naar meervoudige eigenschappen",

Transgenen worden in deze techniek gestapeld. Een gen wordt gemodificeerd zodat een plant bijvoorbeeld herbicide resistent wordt. Vervolgens wordt de hybride gekruist met een plant die resistent voor bepaalde insecten (Bt) is gemaakt.

De steun van de Amerikaanse overheid voor biobrandstoffen leidde ertoe dat het areaal mais in 2007 flink groeide. De transgene maisteelt groeide met 41 procent. In 2007 ging dit ten kosten van het soja areaal maar dit jaar groeit de transgene sojateelt met 18 procent. Bijna 100 procent van de soja is nu transgeen.

Het areaal transgene mais steeg in het totale maisareaal in 2007 van 61 naar 73 procent. Dit jaar steeg het aandeel wederom fors verder naar 80 procent van het totaal. Alleen in de katoenteelt nam het aandeel transgeen iets af, van 87 procent tot 86 procent. Het areaal is met 3,7 miljoen hectare relatief beperkt.

De VS neemt met Argentinië twee derde van de wereldwijde transgene productie voor haar rekening. Andere belangrijke producenten zijn Brazilië, India (katoen) en China.

Of registreer je om te kunnen reageren.