Home

Achtergrond 191 x bekeken

Anheuser Busch toch in onderhandeling met Inbev

Na een serie schermutselingen zijn bierbrouwers Anheuser Busch (AB) en Inbev nu toch in onderhandeling over overnamevoorwaarden getreden.

Het bod van Inbev is niet langer vijandig. Dat schrijft althans The New York Times op grond van insiders. Deze week vroeg het Belgisch-Braziliaanse Inbev de Amerikaanse beurstoezichthouder de directie van AB te ontslaan. Haar Amerikaanse branchegenoot zou tegen het belang van de aandeelhouder handelen.

AB reageerde door om haar beurt Inbev aan te klagen vanwege laster. AB stelt sinds 26 juni dat het bod van 46,3 miljard dollar (30 miljard euro) niet afdoende is. De familie die het concern controleert heeft echter slechts 4 procent van de aandelen in handen.

De overname ligt gevoelig. Het hoofdmerk van AB, Budweiser, wordt al 132 jaar gebrouwen. Het concern zegt bovendien verweven te zijn met de Amerikaanse cultuur en de staat Missouri.

AB staat volgens analist Paul Elshof bekend als een vriendelijk concer, terwijl Inbev juist sterk kosten- en expansiegericht opereert. Inbev heeft in een paginagrote advertentie verklaard de werkgelegenheid en identiteit niet aan te tasten.

Inbev wil groeien in de VS, waarvoor de overname essentieel is. Overname levert Inbev de helft van de Amerikaanse markt. AB bezit bovendien 27 procent van de aandelen van Tsingtao, de op één na grootste brouwer in groeimarkt China. Samen streven Inbev en AB SAB Miller voorbij als grootste brouwer in omzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.