Home

Achtergrond 179 x bekeken

'Aanvullende garantie op alle nieuwbouwhuizen'

Huizenbouwers zijn professionals en huizenkopers zijn amateurs.

Daarom zou het goed zijn wanneer alle nieuwbouwwoningen worden verkocht met een GIW-garantie, vindt het Garantie Instituut Woningbouw (GIW). Het afgelopen jaar werden 37.965 garantiecertificaten afgegeven. Ongeveer 70 procent van de nieuwbouwwoningen voldoet daarmee aan aanvullende bouweisen.

Dat blijkt vandaag uit jaarcijfers van het GIW, die voor het eerst gepubliceerd zijn. Vorig jaar deden bijna 1500 woningeigenaren een beroep op arbitrage bij het GIW, gedurende de bouw van een huis of na oplevering. "Afgezet tegen de totale nieuwbouw was er in 3,6 procent van de gevallen sprake van klachten.''

Het GIW zou graag zien dat gemeenten een GIW-garantie verplicht stellen. Een poging daartoe van de gemeente Breda strandde in 2006 nadat een bouwer dat voor de rechter bracht, een hoger beroep loopt nog. Een GIW-certificaat beschermt de koper tegen een eventueel faillissement van de bouwer. Ook kunnen huiseigenaren met een dergelijk certificaat een beroep doen op de bindende arbitrage van het GIW.

Het GIW bestaat sinds 1975 en is het leven geroepen om de kwaliteit van nieuwbouwkoopwoningen te stimuleren en het vertrouwen tussen bouwer en koper te stimuleren. Het bestuur van het GIW bestaat onder andere uit afgevaardigden van Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.