Home

Achtergrond 212 x bekeken

Aantal verzekeringen tegen waterschade daalt drastisch

Het aantal telers dat zich dit jaar verzekert tegen gewasschade door extreme neerslag in de open teelten is sterk teruggelopen. Dat zegt verzekeraar AquaPol.

Bij verzekeraar AquaPol is het aantal verzekeringen dit jaar gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. In 2008 zijn er bij deze verzekeraar ruim 250 telers verzekerd en in 2007 waren dat er nog ruim 490. Ook bij AgriVer is het aantal verzekerden geslonken, al is dat hier een stuk minder drastisch. Bij AgriVer zijn dit jaar 204 telers verzekerd in tegenstelling tot 227 vorig jaar.

AquaPol verklaart de grote terugloop doordat verzekerden vorig jaar vanwege de omvangrijke waterschade in juni en juli 2007 de maximale naheffing moesten betalen over 2007. "En hoewel eenderde deel van de omslagpremie via een LNV-subsidie werd vergoed, is de groep verzekerden dit jaar toch een stuk kleiner geworden", aldus Gert-Jan van Dijk. Bij AgriVer was de naheffing een stuk lager; 68 procent.

AquaPol gaat nu het vierde verzekeringsjaar in, maar het aantal verzekerden is navenant niet hoog. Van Dijk: "Deze verzekeringsvorm staat onvoldoende mensen aan. Dit terwijl de klimaatcijfers aangegeven dat de risico’s op waterschade alleen maar toenemen. Achter de schermen wordt er dan ook nagedacht hoe de verzekering beter kan."

Leidraad hierbij zijn de resultaten uit een evaluatie, die afgelopen herfst in opdracht van het ministerie van LNV is uitgevoerd. Vooral akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers in het zuidwesten van Nederland zijn verzekerd. Van het aantal verzekerden is ongeveer 95 procent akkerbouwer, de anderen zijn vollegrondsgroentetelers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.