Home

Achtergrond 629 x bekeken 32 reacties

Zuivelfabrieken doen geen beloften

Nederlandse zuivelfabrieken doen nog geen toezeggingen over een verhoging van de melkprijzen. Dit in tegenstelling tot hun concurrenten in diverse Europese landen.

Enkele Duitse en Belgische zuivelfabrieken hebben toegezegd een hogere melkprijs uit te gaan betalen. Na deze toezegging stopte de Europese belangenorganisatie voor melkveehouders European Milk Board (EMB) om middernacht de zuivelacties.

De EMB heeft haar leden in diverse Europese landen opgeroepen om vanaf vanochtend weer melk te leveren aan de zuivelfabrieken. ”We kijken nu in hoeverre de zuivelondernemingen hun toezeggingen nakomen. Doen zij dat niet, dan volgen nieuwe acties”, zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB).

Zij gaat ervan uit dat Nederlandse zuivelcoöperaties het Duitse voorbeeld volgen. Campina en Friesland Foods weerspreken dat. ze stellen dat zij de melkprijs in de afzetmarkt moeten realiseren. Wel gaan de zuivelbedrijven met de DDB. LTO en NAJK in gesprek, maar niet over de melkprijs. LTO organiseert zelf ook gesprekken met haar leden over de zuivelacties, maar alleen in het noorden.

De Duitse coöperatie Berchtesgadener Land Chiemgau in Piding betaalt nu 43 cent per kilo melk. In België is toegezegd dat gestreefd wordt dit bedrag te gaan betalen. Zwitserland betaalt 4 cent per kilo melk meer.

Stijgt de Nederlandse melkprijs niet, dan overweegt de DDB melk van haar leden aan te bieden aan de zuivelfabriek, die de hoogste prijs betaalt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Friesland Foods en de Supermarkten hebben deze afgelopen week een heel duidelijk signaal van de melkveehouders gekregen, dat zij nu en in de toekomst bereid zijn voor laag inkomen te werken. Waarom zouden ze dan beter hun best doen. De opmerking van Koen,Benelux is wel bekent bij de boeren, maar wat doe je er tegen als je merkt dat boeren zo verdeeld.

 • no-profile-image

  ireen

  als we nu eerst eens met alle boeren gezamelijk de kliek van de partij van de dieren met mevr. marianne thieme eruit gooiden .
  ipv boer tegen boer
  en dan de rest van de problemen die er zijn

 • no-profile-image

  Antoon

  Opzich verstandig van FF om geen overhaaste beslissingen te nemen, als ze die later toch niet na kunnen komen. een bedrijf dat 2/3 van haar producten buiten Nederland afzet heeft met meer te maken dan alleen onderhandelingen met supermarkten...

 • no-profile-image

  L.T.O. boer

  Ben ook van mening dat onze cooperatie niet haar uiterste best doet om haar leden een acceptabele melkprijs uit te betalen. Verschuilen zich wel heel gemakkelijk achter de markt. Het is toch bedroevend dat de particulieren zuivelverwerkers het veel beter doen, die operen toch ook op dezelfde mark. Zijn wij niet kritisch genoeg naar onze bestuurders?

 • no-profile-image

  jack

  maak je niet zo druk over de melkprijs
  van ff als de indexondernemingen stijgen
  gaan we gewoon mee
  en anders niet

 • no-profile-image

  Jan

  Ja heel slim Ireen, daarvan gaat de melkprijs vast omhoog. Ik merk wel dat de meeste boeren absoluut niet meer weten waarom de coöperatie destijds opgericht zijn. Ze zijn opgericht omdat de boperen destijds uitgemolken weren door de pariculiere zuivelverwerkers. Het doel was een hogere melkprijs. Het is godgeklaagd dat nu die cooperatie zelf de boeren uit melken, doordat we daar een stelletje van die lamme bestuurders aan het roer zitten die samenspannen om de voedselprijzen zo laag mogelijk te houden, voor de boeren althans, dat de zuivel industrie 19% bij de prijs opzet en de supermarkten 22% daar hoor je ze niet over.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Hallo Antoon, bij het lezen van jouw reactie valt mij niks anders meer te binnen dan: "slaap kindje, slaap ...".

 • no-profile-image

  Boerin

  Wanneer volgend jaar de fusie tussen RFF en Campina in werking treedt moet het toch lukken om voor zuivel en kaas op de Nederlandse markt een goede prijs te bedingen. Ik meen me te nog herinneren, dat RFF en LTO hebben opgeroepen tot een dialoog. Hoor tot nu toe weinig hierover.

 • no-profile-image

  Verkoper

  Friesland heeft dit jaar op de internationale markten langlopende (!) contracten afgesloten voor haar eindprodukten. En dit aan belachelijk lage prijzen ! Hoe gaan ze dan in de toekomst betere melkprijzen kunnen uitbetalen ? Nou ja, het is een makkie spotgoedkoop ter verkopen en daarna niks aan de boeren te betalen. Kortom, droom verder over een hogere melkprijs... want bij dromen zal het blijven.

 • no-profile-image

  Jan

  Jan uit Gelderland ziet het goed. Om als in staat te zijn om 43 cent uit te betalen dienen de prijzen voor zuivelproducten fors te worden verhoogd. Als u denkt dat de retailers in-teren op hun marges dan bent u zeer naief ... de consumenten-prijzen zullen worden verhoogd, en geef u op een briefje mee dat later in het jaar de consumptie, als reactie op de hogere prijzen, wederom afneemt. Op dat moment zijn de melkprijzen weer op de gewenste 43 cent of hoger, hetgeen de boeren weer reden heeft om flink te melken ... en wat krijgen we uiteindelijk bij een dalende vraag en stijgende melkaanleveringen .. juist ! dalende melkprijzen. Precies datgene wat zich heeft afgespeeld tussen Juli 2007 en April 2008.

 • no-profile-image

  fryske boer

  antoon zit er echt niet zo ver naast hoor

 • no-profile-image

  bianka

  Ik begin me zorgen te maken dat Campina en FF door hun acties hun export naar Dld, Belgie verprutsen, en volgens mij is dat heeeel wat!! Ik meen ergens te hebben gelezen (in het Duits) dat de voorzitter van de CSU heeft opgeroepen aan de burgers alleen nog Duitse zuivel te kopen. LTO wordt op het matje geroepen bij de Duitse LTO, en er gaan geruchten dat ze wellicht uit de COPA gezet worden.

 • no-profile-image

  paul

  Dit is al de tweede keer dat RFF zo'n toon aanslaat. We gaan niet onderhandelen met de DDB over de melkprijs zeggen ze, nou waar over moet die "dialoog" dan gaan ?? Zeker weer over de VISIE 2015, nou die kennen we onderhand wel en daarover valt met de DDB niet over te onderhandelen. Nou ik heb het helemaal gehad met RFF na al die dreigbrieven en leverophaalstop en VISIES. En met 100 hantekeningen mag je in de nieuwe cooperatie je "idee" aan de orde stellen behalve als het gaat over....................juist de MELKPRIJS!!!!

 • no-profile-image

  Berend

  Stel je voor dat FF en Campina zouden moeten toegeven aan de eisen van de
  DDB. Dat zou voor hen een complete afgang betekenen. Dus dat doen ze nooit.
  En dat betekend volhouden en doorzetten
  tot we ons doel hebben bereikt.

 • no-profile-image

  koen

  In de sector van de industriële zuivelproducten staat Friesland er om bekend dat ze hun producten vaak bijna letterlijk weggeven. Ook dit jaar hebben ze het weer gedaan. Heb je daarvoor goedbetaalde verkopers nodig ?
  Vooral melkvet wordt extreem amateuristisch behandeld ! (dat merk je ook aan de vetprijs die voor de melk betaald wordt)
  Hoe kunnen ze dan dan een correcte prijs aan de boer garanderen ???? Hoe kunnen ze dan de melkprijs verhogen in de komende maanden ????
  (Ik verwacht dan ook dat -net zoals in Duitsland- de boeren in de EU, en in Nederland en Frankrijk in het bijzonder, de komende weken meer initiatief zullen nemen.)

 • no-profile-image

  Marcel

  Tja Ireen, maar ik weet helaas niet de inkoop prijzen van de supermarkt. Ik kan het me goed voorstellen dat deze duitse melk duurder is kwa inkoop dan de nederlandse melk maar dat de supermarkten deze melk met een klein verlies in de schappen zetten om zo de nederlandse melk goedkoper in te kopen en zo in totaal meer winst te maken. Want ook bij de supermarkten geld heel duidelijk: het maakt niet uit hoe als het maar veel EURO's opleverd. Helaas voor en de consument en de producent!!

 • no-profile-image

  WIM MEULEMAN

  Der duitserss mogen alleen geld verdienen met melken, der kaaskoppen uit holland niet. Danke friesland!!

 • no-profile-image

  gert

  boeren moeten maatschappelijk verantwoord ondernemen,bij de supermarkten betekent dat voor de laagste prijs,en wat bedoelt men tegenwoordig met duurzame veehouderij,ook weer zo,n item waar iedereen de mond vol van heeft ?

 • no-profile-image

  bartus

  graag zouden wij wat meer geld per ltr te ontvangen, maar ben wel met standpunten FF eens voor dit moment.
  vind het ook voor de hand liggen dat DDB haar eigen melk gaat vermarkten.
  dan hebben ze ook reden om te staken als hun melk dan zakt op spotmarkt en staan ze in ieder geval voor hun eigen fabriek te protesteren!!!!
  als ik altijd voor de hoogste prijs naar een ander zou willen zou ik trouwens meteen lid worden van DDB want het is mooi dat die dan regelen waar de melk heen gaat en kijkt waar het meeste uitbetaalt word ; mooi systeem.

 • no-profile-image

  ireen

  dus moet je bij de supermarkt inkopers zijn en niet bij de coop. want als die niet levert dan doet een ander het wel zo simpel is het dus . je moet dus zorgen dat je product door de consument hoger gewaardeerd word en dat bereik je volgens mij niet door te laten zien dat melk gelijk aan stront is. de nederlandse consument wil het minste van heel europa betalen voor voedsel, dat is dus iets waar men wat aan moet proberen te veranderen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  LTO NOord wil zeker proberen de mogelijk verstoorde onderlinge verhoudingen weer te herstellen.

 • no-profile-image

  Patrick

  ALs boer moet je nu wel wakker zijn en kijken wat de vele slaapmiddelen van de laatste jaren nu heeft, en zal gaan opgeleveren.
  Het spel begint nu pas.
  Er moet veel meer informatie komen.
  -Als RFF landurige contracten heeft afgesloten voor de eindproducten op de internationale markt zal dat op tafel moeten komen want ze zullen nooit de boer dan meer willen gaan betalen.
  -Toch zouden ze als vertegenwoordiger van de melk, en schijnbaar ook de boeren, hun belang moeten gaan behartigen, en dat blijft een faire prijs voor melk tegen lage kosten.
  Het blijft hun grondstof voor de productie.

  Cees, 3 keer toeteen, Robijn zij bij het begin van de actie###Volgens Cees Romijn, vice voorzitter van LTO Melkveehouderij, is er voldoende ruimte om met de zuivelverwerkers de dialoog aan te gaan. “We moeten voorkomen dat door de acties nog méér schade wordt geleden. Daar is niemand bij gebaat.”###
  Ik ben erg benieuwd wat hij de laatste week gedaan heeft en wat de resultaten zijn van de "dialoog"
  Angst voor imago schade van de sector, omdat men staakt, las ik ook ergens.
  De gewone burger heft meer respect voor mensen die staken en een goed verhaal hebben ipv emotionele argumenten, staking brekers en huilende bestuurders.
  Ik zou zeker alle post bewaren met emotionele reaties van RFF en ook een mp3 speler aan gaan schaffen met opname functie want zo krijg je de bestuurders wel van een voetstukje...

 • no-profile-image

  ireen

  kijkt er dan geen enkele boer in een supermarkt naar de prijzen ?? de goedkoopste melk die er in nederlandse supermarkten te vinden is komt uit duitsland!!

 • no-profile-image

  gast

  In de AH, 2 liter pak melk voor 59 cent......!!!!

 • no-profile-image

  Kees

  Antoon probeer niet wijzer te doen dan dat je bent!!!

 • no-profile-image

  Fons

  Je bent een week te laat om je lidmaatschap op te zeggen. Dit is na de actie, de melk weg laten lopen, de enige manier om een redelijke prijs af te dingen. Helaas praten helpt niet, ze houden je gewoon voor de gek. Het voorstel van de DDB is goed, als je de redelijke prijs niet kunt halen, ga je samen proberen bij een ander! Boeren hebben ook rechten, maar hebben ook macht. Werk samen met eerlijke en krachtige boeren, dan heb je macht. Wel binnen de redelijkheid!!

 • no-profile-image

  dirk

  Misschien dat ze dan eens hun best gaan doen!!

 • no-profile-image

  jan berend

  als je in duitsland meer kunt krijgen dan zou je wel gek zijn om voor een lagere prijs aan FF te leveren met hun steeds maar weer zeurende verhaal over markt werking en dat de prijs alleen maar uit de markt moet komen

 • no-profile-image

  fryske boer

  wat is het doel berend ? net als de duitse boeren voor 50 miljoen euro in eigen voet schieten en dan met kluitje in riet gestuurt worden

 • no-profile-image

  boer

  het is een goede zaak om als de zuivel fabriek niet meer wil betalen om dan naar de hoogstebmelkprijs fabriek te gaan mag ook in onze buerlanden

 • no-profile-image

  Jan

  Als we onze eigen cooperatie om zeep willen hebben, moeten we vooral ingaan op de eisen van de ddb. Elke cent die FF meer betaald als ze uit hun opbrengsten kunnen halen is 50 miljoen euro. Zo kun je uittellen hoe lang het duurt tot het bedrijf wat het verlengstuk is van je eigen bedrijf naar de bliksem is!!!

 • no-profile-image

  Gait

  Beste collega, wij hebben met verbazing naar de reacties gekeken over onze melkfabrieken. Volgens mij is een melkfabriek altijd nog een bedrijf die onze produkten verwerkt\ vermarkt in Nederland of buitenland. Dit bedrijf is er voor en door ons. Dit bedrijf heeft personeel dat er voor moet zorgen ons een goede melkprijs te betalen. Doen zij dit niet, dan is er iets aan de hand. Of de markt is slecht, of dit personeel doet zijn werk niet goed. Een ieder moet op dit moment maar invullen wat hij of zij op dit moment er van vind. Het enigste wat je wel moet concluderen op dit moment is dat de DDB de hele zuivelmarkt heeft wakker geschud. Het is niet eerlijk om de DDB overal de schuld van te geven, het was volgens mij echt hoog tijd voor een ander geluid. Dus boeren in Nederland, denk nou eens na, veroordeel een ander niet maar ga in gesprek en luister naar een ander. Tenslotte moeten wij met elkaar verder

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.