Home

Achtergrond 159 x bekeken

Weer protest in Zuid-Korea tegen import vlees VS

De Zuid-Koreaanse politie is zaterdag in de hoofdstad Seoul slaags geraakt met duizenden betogers die tegen de hervatting zijn van de import van Amerikaanse rundvlees, aldus de BBC.

De politie gebruikte waterkanonnen en wierp barricades op om te verhinderen dat de 13.000 demonstranten optrokken naar het presidentieel paleis.

De betogers zijn bang dat het vlees is besmet met BSE. Zuid-Korea had in 2003 de import van Amerikaans rundvlees stopgezet, nadat er BSE was geconstateerd.

Afgelopen week werd het importverbod officieel opgeheven. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zei zaterdag tijdens haar bezoek dat het vlees veilig is, maar de demonstranten geloofden haar niet.

In april werd al besloten het verbod op import van rundvlees op te heffen. Dit leidde tot aanhoudende betogingen, waardoor de opheffing van het importverbod twee keer werd uitgesteld. Drie weken geleden bood het voltallige Zuid-Koreaanse kabinet zelfs ontslag aan wegens de voortdurende onrust die de angst voor BSE teweegbracht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.