Home

Achtergrond 175 x bekeken 1 reactie

Weer duizenden zwijnen op de Veluwe

Op de Veluwe lopen dit voorjaar weer duizenden wilde zwijnen rond.

Uit tellingen blijkt dat het er nu ongeveer 4500 zijn. Dat aantal kan in de zomermaanden oplopen naar 6000 stuks, meldden boswachters op de Veluwe vandaag. De stand is daarmee voor het tweede achtereenvolgende jaar veel hoger dan de Veluwe aankan. De zwijnen brengen schade toe aan landbouwgrond en zorgen voor verkeersongelukken op provinciale wegen. Jagers menen dat de Veluwe niet meer dan 835 wilde zwijnen kan huisvesten.

Vorig jaar verbood de rechter toepassing van de omstreden drukjacht om de zwijnenstand terug te brengen. Tussen juli 2007 en afgelopen maart zijn uiteindelijk meer dan 4000 zwijnen afgeschoten, onder meer met behulp van lokvoer. Het nieuwe jachtseizoen begint in juli.

Wildbeheerders op de Veluwe komen volgende week bijeen om de zwijnenstand te bespreken. Op 24 juni moet de provincie Gelderland een besluit nemen over het aantal wilde zwijnen dat vanaf juli afgeschoten mag worden. Als het aan de jagers ligt, worden er 4.000 tot 5.000 zwijnen geschoten.

De oorzaak voor het grote aantal zwijnen is volgens kenners de klimaatverandering. Door de zachte winters valt de sterfte in de wintermaanden beduidend lager uit in vergelijking met vroegere jaren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer mieras

    ik zou er zeer graag eens een paar honderdaf komen schieten dat zou voor genieten zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.