Home

Achtergrond 448 x bekeken

Vroeg rooien remt kans op zuur in bollen

Johan Koomen (r) van Koomen Bloembollen in Ens rooit de eerste bloembollen.

Johan Koomen (r) van Koomen Bloembollen in Ens rooit de eerste bloembollen. Hij is een van de eerste telers die aan het rooien is. De bollen zijn niet onder plastic geteeld. "Dit is een heel vroege soort bollen", zegt hij over de tuintulpen van het ras Fashion. "Op het land lijken ze vrij groen, maar als je gaat graven zie je dat ze mooi glad zijn." Vroeg rooien heeft als voordeel dat de ziekte zuur minder kans krijgt om toe te slaan. Koomen wacht op regen. "Het rooit eigenlijk veel te mooi. Het zand valt zo door de machine, terwijl we liever iets aan de bol hebben." De bollen zijn dit jaar acht keer beregent. De opbrengst lijkt op het eerste gezicht normaal. "Niet slecht, maar ook geen topper. Eigenlijk weet je ’t pas na het sorteren." Koomen heeft 26 hectare bollen te rooien en leegt dagelijks 2 hectare. "Op 20 juli is het eruit." Foto Petra Vos

De 1.400 schapen van de Wylde Weide worden ingeënt tegen blauwtong. Dierenarts Judith van Andel (links) is met een aantal schaapherders van de landschapsbeheerder op stap om de vier kuddes en twee kleinere groepen te vaccineren. De schapen lopen in Heerenveen, Sneek, Joure, Haule en de Katlijkerheide. Daar houden ze het gras voor onder meer gemeenten kort. "We zijn blij dat we eindelijk kunnen enten", vertelt schaapherder Diederik Sleurink (rechts). "De knut vliegt al", vertelt Van Andel. "Officieel is in Nederland nog geen blauwtong vastgesteld, maar de incubatietijd bedraagt drie weken." Zodra een schaap is ingeënt, krijgt het een blauwe streep op de kop. Foto Alex de Haan

Sloten, producent van opfokvoeders voor jonge dieren en onderdeel van Nutreco, plaatst twee nieuwe silo’s voor de opslag van zuivelgrondstoffen met een hoogwerker. Deze silo’s zijn 25 meter hoog en hebben een inhoud van 200 kubieke meter. Het totale silo’s bij Sloten komt daarmee op dertig. "Er komt steeds meer variatie in de zuivelgrondstoffen. Met de nieuwe silo’s hebben we meer mogelijkheden voor de grondstoffenkeuze voor de productie van onze jongdiervoeders", legt technisch directeur Steffen Rouwers van Sloten uit. Foto Hans van de Vlekkert

Kees Timmers (rechts hurkend) van Vandijke Semo probeert akkerbouwers enthousiast te krijgen voor de teelt van spinaziezaad. Foto Axipress

Een demonstratie van boze boeren die het Spaanse belastingkantoor met aubergines bekogelen, is uitgelopen op hevige rellen. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.