Home

Achtergrond 155 x bekeken

Voorwaarden voor wassen beeld Hitler

De Centrale Raad van de Joden in Duitsland stelt voorwaarden voor het plaatsen van een wassen beeld van Adolf Hitler in de nieuwe vestiging van Madame Tussauds die in juli in Berlijn wordt geopend.

Dit meldden Duitse media dinsdag. Zo eisen de Joden dat de voormalige dictator niet ”onbecommentarieerd” wordt tentoongesteld, maar ”omlijst met informatie” over Hitler en zijn Derde Rijk. Burgemeester Klaus Wowereit (SPD) van Berlijn had al soortgelijke eisen gesteld.

Madame Tussauds heeft zich inmiddels bereid verklaard informatieborden te plaatsen die aan de miljoenen slachtoffers van Hitler herinneren. Uit respect voor hen komt er ook een verbod op het fotograferen van de wassen antisemiet.

Het wereldberoemde museum had het Hitler-project vrijdag bekendgemaakt. Om te voorkomen dat het wassen beeld van de oud-dictator een bedevaartsoord voor rechts-extremisten wordt, wordt Hitler niet op een aantrekkelijke manier in beeld gebracht, maar als gebroken man kort voor zijn zelfmoord in zijn bunker tijdens de verovering van Berlijn door Sovjet-troepen in april 1945.

Bij de vestiging van Madame Tussauds in Londen staat al een - jeugdigere - wassen Hitler.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.