Home

Achtergrond 183 x bekeken

Voorlopig geen versoepeling van diermeelverbod

Het diermeelverbod wordt op korte termijn niet versoepeld.

Dat heeft een woordvoerster van Eurocommissaris Androulla Vassiliou (gezondheid) vandaag nadrukkelijk verklaard.

Grootste bezwaar is dat er nog altijd geen methode is om vast te stellen van welk dier meel afkomstig is. Naar zo’n methode wordt nu onderzoek gedaan, dat volgend jaar wordt afgerond. "Ik verwacht geen besluit vóór eind 2009", aldus de woordvoerster.

Van verschillende zijden wordt al langer aangedrongen op een versoepeling van het diermeelverbod. Dat zou het mogelijk moeten maken dat varkensmeel kan worden gevoerd aan kippen, en kippenmeel aan varkens. Dat zou de voerkosten drukken.

EU-voedselautoriteit Efsa concludeerde eind 2007 dat de risico’s van zo’n versoepeling verwaarloosbaar zijn. Tegelijk merkte de Efsa op dat het verbod niet kan worden opgeheven zo lang er geen goede detectiemethode is.

De Europese Commissie kwam gisteren met enkele kleine aanpassingen van de regels voor gebruik van dierlijke bijproducten. Doel is deze regels beter te laten aansluiten op milieuregels.

Zo komen bijproducten onder de algemene productveiligheidsregels te vallen als er na bewerking geen risico’s meer aan zitten. Een voorbeeld is dierlijk vet dat is bewerkt tot grondstof voor plastic.

Het voorstel om de regels aan te passen gaat nu ter goedkeuring naar de Raad van ministers en het Europees Parlement. Boerderijen, slachterijen en zuivelfabrieken in de EU produceren jaarlijks meer dan 15 miljoen ton aan dierlijke bijproducten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.