Home

Achtergrond 172 x bekeken

Vlamingen zijn trage uitbaggering Westerschelde zat

"Wij hebben al lang gewacht en moeten nog maanden geduld hebben voordat er in de Westerschelde kan worden gebaggerd. Eerlijk gezegd, ongeduld is mij eigen. En ik heb mezelf op dat gebied zwaar overtroffen in het Westerscheldedossier.''

Vlaams premier Kris Peeters sprak vandaag over de uitdieping van de Westerschelde, een jarenlang pijnpunt tussen Nederland en Vlaanderen. De uitdiepig is belangrijk voor de haven van Antwerpen, om bij elk tij de schepen over de Schelde te kunnen laten varen. De uitdieping wordt nog vertraagd door de Nederlandse Eerste Kamer. "Al ga ik er nu vanuit dat het goed komt'', zegt Peeters.

De voorzitter van de Eerste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat, Gerard Schouw (D66), schreef hierover dinsdagavond aan minister Gerda Verburg van Landbouw een brief. Hij vraagt of de commissie-Nijpels, die de gevolgen van de uitdieping onderzoekt, mag kijken naar alternatieven voor de ontpoldering van de Zeeuwse Hertog Hedwigepolder.

Als Schouw de toezegging daartoe van Verburg krijgt, denkt hij wel dat de Eerste Kamer kan instemmen met de verdieping. Schouw: "Ondanks het feit dat de commissie-Nijpels pas oktober, november met haar conclusies komt.''

"Bij mij is de vertraging van die uitdieping zeer onaangenaam overgekomen'', zegt Kris Peeters. "Ik heb dan ook alles gedaan om iedereen ervan te overtuigen dat het Scheldeverdrag moet worden ondertekend.'' Daarmee erkent Peeters de druk die op Nederland is uitgeoefend: "Dreigen is niet mijn stijl. Maar ik krijg het in het Vlaams Parlement niet uitgelegd dat wij wel het Beneluxverdrag ondertekenen, wetende dat het Westerscheldedossier muurvast zit. En nu is er wel vooruitgang te zien.''

Dinsdagavond tekende Peeters samen met zijn Nederlandse en Luxemburgse collega's Jan Peter Balkenende en Jean-Claude Juncker het nieuwe Beneluxverdrag, waarin onder andere ook de uitdieping van de Westerschelde aan bod komt.

Peeters: "We hebben nu in Nederland laten verstaan dat het allemaal slecht gevallen is en ik reken erop dat de Eerste Kamer voor het zomerreces toestemming geeft voor de uitdieping. Dan zou het baggeren aan het einde van dit jaar kunnen beginnen.'' Mocht de Eerste Kamer toch besluiten het uitdiepen uit te stellen, dan zal dit, op z'n zachtst gezegd, bij Vlaanderen verontwaardiging teweeg brengen'', aldus Peeters.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.