Home

Achtergrond 314 x bekeken 54 reacties

Verhoudingen op scherp

De blokkade-acties van de Dutch Dairymen Board (DDB) bij een groot aantal zuivelfabrieken van vooral Friesland Foods, hebben de verhouding tussen stakende en leverende melkveehouders op scherp gesteld.

Zaterdagavond kwam het onder meer bij de Friesland-fabriek in Workum tot heftige woordenwisselingen tussen groepen melkveehouders. De actievoerders van de DDB hadden toen zeven van de twaalf Friesland-fabrieken geblokkeerd en het zuivelbedrijf gaf aan dat de nog niet geblokkeerde bedrijven vol zaten.

Daarop kwamen groepen boeren in het geweer die hun melk niet weg wilden laten lopen. Volgens DDB-bestuurders waren deze boeren opgehitst door Friesland Foods. De coöperatie ontkent dit stellig. "Reken zelf maar uit welke mogelijkheden we nog hadden met zeven van onze twaalf fabrieken op slot," aldus een woordvoerder.

In overleg met de DDB-leiding trokken de actievoerders zich bij de meeste fabrieken terug. Met de tegenacties in Friesland lijkt een toon gezet. Mochten DDB-leden, of anderen, weer fabrieken willen blokkeren, dan is de kans groot dat ook daar andersdenkende boeren opdagen, stelt LTO-bestuurder Jan van Weperen. Bestuursvoorzitter Sybren Attema van Friesland Foods doet daarom een oproep aan de DDB, LTO, de Nederlandse Zuivelorganisatie en aan gewone boeren, om in dialoog te gaan. Want het risico van diepe en langdurige tegenstellingen is zeer groot, stelt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Ik heb het min of meer voorspeld, de acties van de DDB zijn slecht voor het imago en de onderlinge verhoudingen. FF heeft hier slim gebruik van gemaakt om de acties te breken. Het blijkt maar weer eens hoe dom de boeren tegenwoordig nog zijn.
  Nu ontstaat er zelfs een strijd tussen melkveehouders onderling, alle tegenstanders van de boeren lachen zich weer een breuk om die domme boeren die als kippen zonder kop actie denken te voeren.
  Er is maar een mogelijkheid voor een betere prijs, en dat is structureel 10% minder produceren. Maar dat zal nooit gebeuren, zeker niet nu velen van het melkquotum af willen. Wanneer dat eenmaal zo is zal de prijs nog verder dalen, bedrijven in oost europa kunnen met 1000 koeien goedkoper produceren, ook al ligt hier de productie per koe veel hoger. De politiek zal het laatste duwtje wel geven.
  Ik voorspel dat er inderdaad over 30 jaar geen volwaardige melkveehouderij meer bestaat in nederland.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Kunnen die varkensmesters zich misschien met hun eigen problemen bezighouden?
  En dan eerst beginnen om de samenleving te bevrijden van de alles verpestende stank die ze verspreiden.Waardoor hier en daar het leefmillieu kompleet wordt verziekt. Ja? begin maar.

 • no-profile-image

  Klaas

  Dit is toch te zot voor woorden, collega's protesteren voor een beter 'loon', en dan ga je ze dwars bomen!! onbegrijpelijk!
  Hier is de LTO mede voor verantwoordelijk. Dit is de zoveelste keer al dat de LTO ons een oor aannaait! Ik hoop dat zoveel mogelijk boeren hun LTO lidmaatschap opzeggen! Deze veel te slecht op voor de belangen van hun leden!

 • no-profile-image

  not lto ert

  Besturen RFF en Lto zijn de zelfde
  en dulden ten koste van een goed boerinkomen geen ander belangenbehartiger naast zich.
  Zie daar de geweld akties van Weperen en Consorten(allen regio bestuurders).

 • no-profile-image

  stammie

  Ik snap niet dat die ddb leden zich zo druk maken over de lto, laat ze eerst zorgen dat ze zelf op 1 lijn komen. Van de ddb leden laat nog geen 15 % de melk weglopen, de rest laat het nog gewoon ophalen en dan zelf bij een andere fabriek als waar je zelf aan leverd de boel verzieken, en dan ok nog verbaasd zijn dat je colega's die wel willen leveren daar kwaad over worden.

 • no-profile-image

  elmeijst

  LTO-leden vertel mij eens hoe jullie nog een inkomen halen met melk die meer kost dan opbrengt?
  Jullie hebben zeker geen zoon of dochter die het bedrijf wil overnemen.
  Als dat zo is kan ik me voorstellen dat het je niets uitmaakt. Kun je straks het bedrijf waar de ouders voor hebben kromgelegen lekker verpatsen.

 • no-profile-image

  bert

  HET IS EEN EUROPESE AANPAK MENSEN WE STELLEN NIETS VOOR IN NEDERLAND ....?!?

 • no-profile-image

  gerrit

  De rekeningen zijn de afgelopen maanden inderdaad gestegen en het is natuurlijk zuur dat FF net vandaag de melkprijs laat dalen. Maar kijk eens naar uw eigen portemonnee en dan zien ook de DDB-leden die aan FF leveren dat ze meer geld overhouden als de afgelopen jaren.
  Voor degene die aan ander fabrieken of aan de spotmarkt leveren kan ik niet oordelen maar die waren toch bereid om risico's te nemen?
  Persoonlijk zie ik niet in waarom FF dit jaar niet dezelfde of een gemiddeld hogere melkprijs zou uitbetalen als vorig jaar. Vorig jaar steeg de prijs ook pas in het tweede halfjaar!!
  En voor alle betweters die tegen FF en LTO aantrappen, meld u aan voor een vast wel vacante plek in het bestuur.
  Immers ik zie steeds dezelfde mensen de meest onzinnige taal uitkramen op deze anonieme manier. Dus hebben ze genoeg tijd over om zich in te zetten voor een betere wereld!!!

 • no-profile-image

  anti lto

  Laat van Weperen maar een jaar leven van het inkomen van een boer, dan staat ie met 2 maanden al op de straat om te staken. LTO is toch voor de boeren, ik krijg de indruk dat hij voor Friesland Foods is, misschien krijgt hij een leuke kerstgratificatie

 • no-profile-image

  gert

  Jan van Weperen is al lang EX-bestuurslid van LTO

 • no-profile-image

  sjakie

  dat is dan zo jammer als je dit allemaal leest om nog slimmer te willen reageren dan de andere en mekaar in de reactie afvallen. wij als agrarische ondernemers moeten onze ouwe boerenverstand weer eens gebruiken. gister reageerde ik met als in onze sector grote rendament behaald werd waren er wel andere inversteerder geweest . we moeten eerts eens bij ons zelf beginnen om op de 1ste level eisen te stellen en dat is namelijk met de kalveren handel onder de 100 euro geen kalf weg en de loonwerker en dieren arts gewoon aan laten besteden dit is al een koste besparing van 15.000 euries per jr met een bedrijf van 8 ton en allen met praten geregeld en niet met mekaar tegen werken kijk als je dat in de hand heb met duidelijke afspreken ga je verder ze zitten niet allemaal op ons te wachten vooral niet in de top kijk staken is niet alles maar niks doen is ook nie alles je hoeft geen boer te zijn maar passie wint over alles en realiteit en illusie moet je wel het verschil van weten .en dat ze roepen van de melkprijs is goed dan zijn ze mooi blind want de kosten stijgen al 10jr maar zorg dat je met mekaar in dialoog blijft en haal de macht van de cooperatie terug naar de eigennaren

 • no-profile-image

  Gregor

  mmoi gesproken , Sjakie !!! ben het met je eens . alleen wat betreft de loonwerker en dierenarts denk ik ik iets anders . als wij een goede melkprijs zouden beuren stap je ook makkelijker over een hoge rekening van de loonwerker of d.arts heen . want ook zij hebben een goed inkomen nodig . voor hunzelf maar ook om goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers te kunnen betalen .

 • no-profile-image

  Jan

  Oproep aan alle LTo leden die de aktie voor een betere melkprijs ondersteunen. Zeg uw lid maatschap van de LTO op!!! Maar blijft de plaatselijke LTO besturen ondersteunen. Zij doen nog goed werk voor u op gemeentelijk nivo en dat alles onbetaald. Zij worden vaak door de LTO top tegen gewerkt. De Afdracht voor de plaatselijke besturen is 70 EURO. Dat kunt u dan doneren. Zijn uw plaatselijke bestursleden het ook eens met de lage melkprijzen, dan kunt u lid worden van de NMV. Dan bent er zeker van dat uw belangen wel goed behartigd worden. Zij willen ook een onderhandelingen vooraf voor een kostendekkende melkprijs, en marktregulering U bespaard al gauw 800 Euro. Dat is de beste investering om uw opbrengstprijs te verhogen en uw kostprijs te verlagen ( bij 60 koeien +_ 700 euro)

 • no-profile-image

  Jan

  RFF en LTO wisten van te voren heel goed dat dit door hun opstelling zou gebeuren. Denk maar niet dat dit op korte termijn is opgelost. Was het niet beter geweest, dat we iets eerder wat van de bestuurvoorzitter van onze cooperatie gehoord? Hij is er toch voor alle leden! De fabrieken waren nog maar een dag dicht en toen al een tegenactie. (De buschauffeurs staken al een maand)LTO had zich helemaal afzijdig moeten houden, bovendien is het dreigement van Van Weperen op dit moment zeer ongepast.

 • no-profile-image

  Ingrid

  Ik hoop dat zoveel mogelijk boeren dit lezen.
  Jullie zijn werkelijk om te kotsen!!!!!!
  Jullie krijgen per liter melk nog subsidie. De trekkerverkopers hebben in jaren niet zoveel nieuwe trekkers verkocht.
  Heel europa houdt jullie de hand boven het hoofd, met die mestderogatie.
  Overal beginnen ze met stallen te bouwen of nog groter te maken.
  Met de MKZ stonden jullie te bleren dat de melk niet mocht worden opgehaald.
  En nu het even ietsje minder is, wordt de melk met een lachend gezicht over het land uitgereden:SCHANDE!!!!!!!!!
  Ik ben diep geschokt dat boeren tot zoiets instaat zijn.
  Ik ben jullie spuugzat, ga alsjeblieft emigreren, het zal er hier een stuk beter van worden.

 • no-profile-image

  andere realist

  Leuk bedacht van Siebren Attema, zo'n dialoog, maar dat had hij eerder moeten doen, dan was dit alles misschien niet gebeurd. Nu heeft hij de boeren tegen elkaar uitgespeeld.
  LTO en RFF wilden nooit met de DDB praten.

 • no-profile-image

  Jan W

  Er waren collega's die wel blokkerden en toch nog de melk leverden. Ga trouwens naar je eigen melkfabriek toe om te blokkeren, niet zo als nu particulieren die demonsteren bij coperatieve melkfabriek. DDB schaam je.

 • no-profile-image

  LTO lid

  Misschien al ontdekt dat er geen één kostprijs bestaat. Als die bij alle bedrijven echt 43 cent is waren al die dbb leden 2 jaar terug al gestopt. Bij de hoge quotumprijs van toen was dat misschien voor hen wel zo verstandig geweest

 • no-profile-image

  arie

  iedereen moet voor zich zelf uitmaken of ze doorboeren of niet, ook al teert iemand in op zijn eigen vermogen, weet wel dat je met 5 ton melk en 1 euro schuld per liter verder komt dan diverse die nu verdubbelen en dik over de 2 euro/liter financieering krijgen, denk dat beide met evenveel liefde hun beroep uitoefen, zie ook niet in dat de 1 plaats moet maken voor de ander omdat die technisch misschien betere resultaten behaald, op de vrijkomende grond wordt toch wel gemolken, wie dat dan doet maakt voor mij niet ut, ieder zijn eigen

 • no-profile-image

  dirk

  Zit Jan van Weperen ook niet in het bestuur van CRV Delta (of hoe die club nu eigenlijk heet, het verandert zovaak?)

 • no-profile-image

  Gregor

  oeps !!!
  ik bedoelde natuurlijk "mooi gesproken "

 • no-profile-image

  Harry

  Ga janken dan krijg je een skelter..........................................

 • no-profile-image

  roel

  slap gezever, verkoop niets, geen quotum en geen grond, als het quotum daalt dan stijgt automatisch de grondprijs, is dan beperkkende factor. bij stijgende melkprijs stijgen ook de producktiemiddelen, o.a. GROND EN/OF QUOTUM . dus overweeg je te stoppen wacht dan tot de melkprijzen gestegen zijn, geld wordt minder waard en grond stijgt belastingvrij in prijs. dus pakken wat je pakken kan, verkoop niets.

 • no-profile-image

  mijn boer is stoer!!

  en niet te vergeten de kwaliteit die nederlandse boeren leveren!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou Arie, zo groot is het probleem niet. Eén europese melkmarkt met produktiebeperking per lidstaat is vloeken in de kerk. Dit moet zo vlug mogelijk op de schop. Je kunt niet blijven knokken voor een gezamelijke europese melkprijs als de kostprijs tussen lidstaten tot wel € 0.10/liter verschilt door deze luchthandel.

 • no-profile-image

  g.a.van exel

  Veehouder is een mooi en door velen gewild vrij beroep.Alle gemopper ten spijt
  De typische schoonheid van het voor 60% door boeren bewerkte landschap,is geld waard.
  Boeren en burgers hebben dus hetzelfde belang.En voor de financiele kant kun je
  samen op weg.Dat hebben er meer gedaan.Dat is beter dan melk over het land.

 • no-profile-image

  Linda

  Er is er dus maar 1 die een fatsoenlijk en onderbouwd antwoord kan geven, de rest laat zich inderdaad opfokken.
  Ik heet helemaal geen Linda, maar ik erger mij kapot aan al die zwartmakerij onder elkaar.
  Meneer Melkveehouder, U hebt het bij het juiste eind, ik dank u voor uw uitstekende reactie en het spijt mij dat ik het op deze manier moest brengen.
  Helaas wordt deze site te pas en te onpas gebruikt om elkaar het leven zuur te maken. Neem een voorbeeld aan deze Melkveehouder en ga de discusie aan met eerlijke en echte argumenten. Alleen daar hebben we echt wat aan.
  groeten,
  incognito

 • no-profile-image

  Ingrid

  Oeps ik ben Ingrid, Linda is mijn zusje. Wij doen dit samen.

 • no-profile-image

  afvrager

  mijn vraag is waarom niet iedereen mee doet??

  Wat is de reden dat er boeren zijn, die het er niet mee eens zijn om vooraf te weten wat voor prijs ze voor de melk krijgen?

  Als je ergens gaat eten weet je toch ook wat je moet betalen? Dan ga je achteraf toch ook niet bedenken wat je er voor zal gaan geven??

  Zijn er dan nog zoveel boeren die tevreden zijn met een melk prijs van 0,30??? Ik kan het mij eigenlijk niet voorstellen, graag zou ik hier reactie op krijgen?? Nogmaals de DDB leden zijn er van overtuigd dat het niet kan en dat het onrechtvaardig is om pas achteraf een prijs te krijgen van de afnemers?? En daarnaast heb ik nog een vraag heeft er dan niemand problemen mee dat frieslandfoods wederom de prijzen omlaag heeft gedaan???

  Tot slot de laatste opmerking: als het quotum eraf gaat, wat verwachten de niet DDB leden dan van de melkprijs?? (als DDB lid geloof ik in de economie: prijs van vraag en aanbod - dus als er teveel is zal de prijs ook lager zijn - mochten er dan geen minimale melkprijs zijn, zullen de afnemers ook de prijzen wederom laten zakken)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ingrid, laat me eens beginnen met de trekkerverkopen. Op de eerste plaats zijn investeringen de laatste jaren uitgesteld. Maar wat misschien niet openlijk verteld wordt is dat boeren inmiddels niet anders zijn dan burgers. Ik bedoel hier mee te zeggen dat er inmiddels net zoveel trekkers geleasd worden als burgers auto's leasen. Het lijkt dan heel wat maar het stelt op zich niets voor. Hetzelfde gebeurt met melkrobots, ook die zijn vaak op leasebasis. Dus tot zover even de gouden schijn over het oud ijzer heen.
  De subsidie is ook zo'n thema wat te pas en te onpas gebruikt wordt. Kijk gerust kritisch om je heen en vraag je bij alles eens af hoeveel (verkapte) subsidie op produkten of diensten zit. Enkele voorbeelden; huursubsidie, kinderbijslag, energietoeslagen, subsidie aan sportverenigingen, kunstenaars, musea, natuurverenigingen etc. etc.
  Gelukkig komen we binnenkort (onvrijwillig) van deze subsidie af en zijn we van deze morele last verlost.
  Over het laten weglopen van melk ben ik het volledig met je eens dat de manier waarop het is gebeurt de schoonheidsprijs niet verdient. Maar dit is ook gelijk alles. We kunnen een thema maken van het verknoeien van voedsel ( waar ik een hekel aan heb) maar dan mag je geen groente of fruit meer doordraaien, na het eten geen half gevuld bord wegzetten, geen auto's wassen met kostbaar drinkwater etc.
  Al met al, beste ingrid, kan ik me wel inleven in je gedachtengang maar zoals je ziet ligt de waarheid ergens in het midden.
  En waar ik de meeste moeite mee heb is dat reactie's zoals de jouwe vaak ingegeven worden door (bewuste) stemmingmakerij door derden en (helaas) door ondoordachte en vaak botte opmerkingen/handelingen van enkele personen die het hiermee voor de hele sector verzieken.
  Maar doe me één lol, scheer niet alle boeren over een kam, dan doe je er velen tekort.

 • no-profile-image

  bert

  Lift mee met de EMB mensen als we dat NU niet doen kunnen we het vergeten in Nederland . Roep de rest van Europa op om de boel te blokeren in Nederland we stellen immers niets voor in ons kleine landje .

 • no-profile-image

  gert

  LTO kiest voor een andere aanpak zeggen ze in een nieuwsbrief,ik ben benieuwd wat die aanpak is ,ik hoop niet van rustig afwachten,of tegen de boeren zeggen van jullie moeten maatschappelijk verantwoord ondernemen dan komt het vanzelf wel goed.Die tijd ligt dacht ik achter ons.

 • no-profile-image

  arie

  daar zit hem nou net de kneep,die goedkope productiemiddelen wil iedereen wel, maar wordt er een beetje verdient, jagen we met zijn allen de prijs weer omhoog, want we leven in een heb en graai cultuur, koop ik het niet, dan koopt iemand andesr het, en dat kunnen sommigen ook weer niet zien, kortom prijzen we onszelf, groot en klein , uit de markt omdat het rendement op het geinvesteerde vermogen in feite een lachertje is

 • no-profile-image

  ddb lid

  de markt voor de nederlandse fabrieken is weg in duitsland dus zullen ze nu nog wel eens goed achter hun oren moeten krabben.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou nou Ingrid, je sleept er van alles en nog wat bij om je frustratie? te uiten. Maar waar zit eigenlijk je echte probleem?

 • no-profile-image

  c

  allemaal van die boeren die zeker zowat 100 % eigen vermogen in hun bedrijf hebben zitten. ze komen er wel achter dat wanneer zoon het over wil nemen. maar ja typisch boeren ze doen liever veel voor weinig dan andersom. trouwens in een ander forum heb ik dat al meer toegelicht daar was iemand die ook een rekenvoorbeeld had en dat mee 1 ct verhoging de melk van een week weg laten lpen snel dubbel en dwars terug verdiend is. ga door met actie jongens. ook iets voor de akkerbouw en tuinbouw om zoiets te doen eigenlijk

 • no-profile-image

  Klaas

  Piet uit Friesland, volgens mij ben jij een uitstekende ondernemer en je hebt een bedrijf gekocht of overgenomen voor de economische waarde, maar daar heb je geen enkele moeite mee omdat je er toch nog in slaagt een lage kostprijs te realiseren. Wat is er dan op tegen dat mensen met wat mindere capaciteiten te gunnen om ook te boeren. Jij wilt toch hun grond en quotum niet kopen voor een habbekrats.

 • no-profile-image

  Ingrid

  Ik ben wat je noemt een burgermeisje, maar heb boeren in de familie.
  Zo slecht kunnen jullie het niet hebben wanneer de plaatselijke trekkerverkoper aangeeft dat hij de laatste jaren niet zoveel trekkers heeft verkocht dan dit jaar.
  Wanneer het niets meer opbrengt moet je de conclusie trekken dat je moet stoppen, kijk maar naar al die slagerijen en buurtwinkels die zijn gestopt.
  Zelfs popstations zijn er veel minder.
  Jullie boeren vinden dat je bestaansrecht hebt op basis van het verleden.
  Het heden is echter anders.
  Slechts 3 procent van de melk staakt. de overige 97 procent gaat het blijkbaar nog niet zo slecht. waarschijnlijk zitten er onder die 3 procent melk een groot aantal boeren die denken dat ze nog bestaansrecht hebben. Met al die subsidie die er al is verstrekt uit de EU moeten sommigen gewoon een keer stoppen en iets anders gaan doen.
  Wanneer ik een winkeltje wil beginnen krijg ik een startpremie, en misschien een gunstige lening, maar daarna moet ik mij maar zien te redden. Komen de klanten niet dan is het na verloop van tijd over en sluiten.
  Nu het even iets minder is, laten jullie kostbare melk weglopen. Ik vind dat schandalig. Er zijn genoeg alternatieven om je standpunt duidelijk te maken. Als ik zie hoeveel stallen er worden gebouwd, kan het zo slecht nog niet zijn.
  Binnen jullie clubje zullen het er veel met de staking eens zijn, buiten jullie SECTOR walgen een heleboel mensen van jullie acties met de melk.

 • no-profile-image

  arie

  piet uit friesland: zwakke klaagbedrijven? dus de mindere ondernemer met een "geschonken" bedrijf klagen en laten de melkweglopen? geloof dat het merendeel van de "klagers"eersteklas ondernemers zijn die opkomen voor hun rechten, maar ik mag het verkeerd zien, inderdaad moet je als jonge ondernemer alles niet tegen werkelijke waarde overnemen anders ben je bij de overdracht al failliet, net wat klaas bedoeld geloof ik

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf weten of hij doorgaat met zijn bedrijf. Ik vind het alleen niet terecht als een jong iemand het bedrijf tegen een lage agrarische waarde overneemt, en vervolgens structureel in blijft teren op zijn eigen, gekregen vermogen. Dan hadden zijn ouders beter het bedrijf kunnen verkopen, het geld aan de zoon of dochter geven en hem of haar een echte baan laten doen. Dit levert - buiten de belasting gerekend - meer op. Wanneer een zoon een door zijn ouders gesubsidieerde baan krijgt, kan hij beter gewoon aan het werk gaan, en het geld van zijn ouders met zijn broers en zussen delen. Wie uiteindelijk ergens melkt maakt mij weinig uit, wel zou ik het mooi vinden als de ondernemers in de agrarische sector wat meer lucht krijgen door goedkopere productiemiddelen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Piet, je legt de vinger precies op de zere plek. De waardetoekenning aan het quotum zorgt voor vertraagde mobiliteit en hierdoor sluipende verzwakking van de sector. Hoe groter de luchtballon, des te zwakker hij wordt.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Arie, ik heb geen duidelijk beeld van de ondernemers die melk weg laten lopen. Eerlijk gezegd geloof ik er zelf niet in, maar aan dat enkele feit zal ik geen waarde-oordeel geven over het ondernemerschap. Wel vind ik dat bedrijven die een kostendekkende melkprijs van 52 cent nodig zijn, wel eens kritisch naar de kostprijs mogen kijken.

 • no-profile-image

  stammie

  Dag elmeyst uit twente,
  Als ik echt van plan was mijn bedrijf van de hand te doen werd ik direct lid van de DDB, vaste melkprijs plus behoud van quotum zal nl. zorgen voor een prijsexplosie van melkquotum en dat is nu net waar stoppers belang bij hebben toch? Kostprijs zal melkprijs volgen en heel veel geld zal de sector uitvoeien ten behoeve van de stoppers, en dat is nu net wat ik tegen de aanpak van DDB heb, he sympathiek het in 1e instantie ook lijkt.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Het doet mij deugd om te lezen hoe mensen elkaar hier allerlei verwensingen toeslingeren en oproepen om lidmaatschap van organisaties stop te zetten. Toch zou ik ook graag hierover mijn standpunt met u willen delen. Het is natuurlijk het recht om op te komen voor een betere melkprijs. Maar vergeet niet dat er grote verschillen zitten in kostprijs tot wel 10 cent per liter en dat boeren uit het verleden nooit iets hebben geleerd over rendement. Melkveehouders zijn gewend om veel te werken voor weinig. wanneer er dan door acties zoals deze de melkprijs omhoog gaat rennen ze met z'n allen naar de quotumbeurs en plaatselijke mechanisatiebedrijf om alles wat ze denken te gaan verdienen al weer uit te geven aan kostprijsverhogende zaken. Ga uit van jezelf en zorg dat je kostprijs lager ligt als het gemiddelde door betere technische resultaten en een goed management. Kosten lopen nu eenmaal op en opbrenstprijzen blijven gelijk wat inhoudt dat marges kleiner worden dus meer productie voor het zelfde inkomen. Om dit te realiseren wordt er handig gebruik gemaakt van beschikbare technieken en zullen er altijd afvallers blijven. Of willen we weer met paarden gaan ploegen en iedere morgen met melkbussen naar het weiland om in de regen op een melkkrukje te gaan zitten??

  Gebruik je tijd liever voor het verlagen van je kostprijs en als je graag meer te zeggen wilt hebben over de melkprijs zorg dan dat je in het bestuur komt van je afnemers.

 • no-profile-image

  afvrager

  oke, ik kan uiteraard niet in uw portemenee kijken. Roerend mee eens.heb zelf zo'n 150 melkkoeien en zo'n 130 ha, waarvan 40 in pacht. doe al het landwerk zelf en run het bedrijf samen met mijn broer. er moeten 2 gezinnen van bestaan. onze kostprijs zit op 45ct.verbouw ook nog eens zelf de mais. maar let op, wij willen wel vooruit werken en streven er naar om onze zonen (2) ook boer te laten worden. Ik zou het fijn vinden om wat ideen van u op te doen.

 • no-profile-image

  gert

  ingrid ,als die melk zo kostbaar was lieten we die echt niet weglopen,dit is nu juist het probleem.

 • no-profile-image

  Piet

  Ingrid heeft gelijk met haar verhaal. In elke sector vind sanering plaats. De bedrijven die minder rendabel zijn vallen af en de rest wordt groter. Historisch bestaansrecht bestaat niet. Helaas is het zo dat een melkveehouderij door iemand met beperkte capaciteiten nog zeer lang in de benen kan worden gehouden, zeker wanneer het bedrijf voor een habbekrats is overgenomen. Verder speelt emotie ook nog een enorme rol, bij het in stand houden van het bedrijf. Als deze zwakke klaagbedrijven iets eerder de handdoek in de ring gooien, verliezen ze minder geld. Het heeft verder een gunstig effect op grond- en quotumprijzen waardoor de kostprijs daalt.

 • no-profile-image

  kostprijs

  LTO Lid, Jij zult zelf wel nooit een rekening van een voerleverancier of brandstofleverancier zien. Anders zou je wel weten dat de prijzen van krachtvoer en brandstof afgelopen jaar toch behoorlijk zijn gestegen en ik zie niet aankomen dat het dit jaar veel anders zal zijn.

 • no-profile-image

  heldere

  Jan van Weperen is een vestandige ondernemer.
  Hij heeft met de familie ,met veel energie, een knap bedrijf opgebouwd.
  Niet met luchtfietserij.
  Niet met andere hinderen om loon naar werken te krijgen.
  Neem een voorbeeld aan hem en veel andere ondernemende melkveehouders.

 • no-profile-image

  boer bart

  ik heb nu een paar dagen die melkboycot bekeken als varkenshouder.
  en dan zie je hier het zelfde gebeuren als bij de varkenshouderij.
  bestuurders die allerlie petten op hebben en daardoor niet meer recht door zee kunnnen of willen denken. en als een organisatie (FF)de macht heeft dan is het moeilijk werken. maar boeren op een lijn krijgen dat lukt nooit en als het bijna zou lukken dan komen dit soort bestuurders in actie en zorgen dan voor verdeel en heers. melkveehouders ik wens jullie veel succes en een goede prijs.

 • no-profile-image

  mijn boer is stoer

  zwartmakerij onder elkaar???? er was al geen eenheid en die is alleen maar minder geworden door deze actie. en wat was er dan onderbouwd aan deze actie van de ddb?? in mijn ogen niks.

 • no-profile-image

  mijn boer is stoer!!!

  hee burgermeisje ga aan je problemen werken en val ons hard werkende mensen(boeren)niet lastig.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Beste Klaas en Arie, ik ben geen melkveehouder, en heb ik het voorrecht te werken in een sector waar nog wel tegen economische waarde kan worden overgenomen. In de melkvee- en akkerbouwbedrijven zijn oa de productierechten en grondprijzen onredelijk gestegen, en niet meer terug te verdienen zijn. Dit is een deels gevolg van de noodzaak om uit te breiden. Het is echter mogelijk om deze prijzen te betalen doordat de bedrijven tegen agrarische waarde zijn overgenomen. Hierdoor kan er toch rendement behaald worden op het geïnvesteerd vermogen, dit geeft vervolgens weer mogelijkheden om uit te breiden. Het uitbreiden in de agrarische sector is relatief simpel, in vergelijking met andere sectoren. Er hoeft nl geen markt voor de producten te worden gezocht. Dit zorgt ervoor dat bijna iedereen maar blijft uitbreiden. Het failliet gaan is in de agrarische sector vrij lastig, omdat er zeer veel zekerheden zijn mbt grond en productierechten. Kortom in vicieuze cirkel, met sterk stijgende kosten tot gevolg. In andere sectoren gaan bedrijven veel sneller failliet omdat zij geen rendabele markt voor hun producten kunnen vinden. De schulden worden snel groter als de economische waarde. Dit is natuurlijk harder, maar zorgt uiteindelijk wel voor een gezondere sector met gemiddeld betere ondernemers. Natuurlijk snap ik dat een opvolger in de melkveehouderij voor minder geld wil en moet overnemen. Helaas zorgt dit wel voor een ongezonde concurrentie, waarbij een daling van de kostprijs heel lastig is. Misschien is de hele melkveehouderij wel beter af als er niet meer tegen agrarische waarde overgenomen zou mogen worden! Maar dit heeft een geweldige sectorkrimp tot gevolg, en dat ligt gevoelig. Ik gun iedereen een goede boterham, maar in de melkveehouderij is dat voor iedereen lastig. Daarom kunnen de mensen die helemaal niets verdienen, maar interen op het enorme vermogen van grond en quotum, beter stoppen en ruimte geven voor anderen.

 • no-profile-image

  arie

  elmeijst : net of je het zelf in de hand hebt of je een opvolger hebt of niet, waardeloze kreet

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.