Home

Achtergrond 157 x bekeken 2 reacties

Verburg wil bufferstroken alleen vrijwillig

De door Brussel voorgestelde teeltvrije bufferstroken langs watergangen komen er alleen op basis van vrijwilligheid.

Dat standpunt heeft minister Verburg vandaag in de Tweede Kamer ingenomen. De fracties van VVD, CDA en SGP keerden zich fel tegen dit onderdeel van de hervormingsvoorstellen (health check) die de Europese Commissie in mei heeft ingediend. CDA-er Atsma noemde die stroken zelfs diefstal.

De Europese ministers van Landbouw beslissen daar eind dit jaar over. Als het aan de Nederlandse minister ligt komen die stroken er niet zoals de Commissie die voorstelt. Die beschouwt het onbeteeld laten van stroken langs watergangen als een nieuwe milieumaatregel die onderdeel is van het stelsel van cross compliance. Daar hoort geen vergoeding bij, het is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de bedrijfstoeslag.

De vergoeding die Verburg er aan wil verbinden is een plus op de gewone bedrijfstoeslag. Die wordt bekostigd uit een korting op de gewone bedrijfstoeslagen. Verburg wil daarnaast uitzoeken wat de maatregel precies voor Nederland betekent. Zo heeft Brussel nog niet verduidelijkt hoe breed deze stroken moeten zijn en waar ze moeten komen te liggen.

De minister bevestigde dat ze tegen 2013 wil overschakelen van bedrijfstoeslagen op historische basis naar toeslagen volgens regionaal model, met extra beloning voor maatschappelijke diensten. Komend najaar komt ze met een 'houtskoolschets'.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  nederland heeft veel watergangen

 • no-profile-image

  koen

  in ons bedrijf heb ik 7 ha bufferstroken liggen welke nu vergoed worden aan +-1500 euro / ha.
  mocht de buffers verplicht worden zonder enige vergoeding dan is dat uieraard een ramp.

Of registreer je om te kunnen reageren.