Home

Achtergrond 324 x bekeken 18 reacties

Verburg: Laat melkveehouders in gesprek gaan

De DDB-melkveehouders kunnen hun melk beter gratis uitdelen dan op hun land uitrijden.

Dat advies krijgen ze van minister Verburg (LNV). "Een gratis glas melk of stuk kaas is goed te combineren met een gesprek met consumenten", zei de minister gisteravond op CDA-partijbijeenkomst in Berkel-Enschot. Opnieuw waarschuwde ze de boeren hun goede imago te bewaken.

Ze benadrukte dat ondernemers volledig in hun recht staan bij het bepleiten van een betere prijs voor hun product. Zij vroeg zich af of de protesterende veehouders, toch meestal zelf lid van een coöperatie, wel de geëigende middelen had gebruikt om met de coöperatieleiding in gesprek te komen.

CDA- Kamerlid Joop Atsma en ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer zeiden op de zelfde bijeenkomst dat supermarkten nu een definitief einde moeten maken aan het stunten met voedselprijzen. Atsma wil zijn oude voorstel uit de la halen om het verkopen van producten onder de kostprijs te verbieden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Consument snapt er helemaal niets van. Als er geen inkomenstoeslag is, zou er niet eens melk geproduceerd worden, laat staan weggegooid worden. Consument is al veel te lang met te goedkope melk bediend en daardoor teveel verwend geraakt.

 • no-profile-image

  boerin uit friesland

  Ik ben het gedeeltelijk best eens met minister Verburg. Waarom de melk wegsmijten, terwijl je er ook mee de burgers en consumenten kunt overtuigen dat een hogere melkprijs echt nodig is?
  Nu de DDB (waar ik totaal niet achtersta) de fabrieken heeft bezet, en de melk laat weglopen laten ze ook het imago van de boeren (dat toch al niet heel positief was) weglopen! En wat nog het meest erge van deze situatie is dat de DDB hier niet alleen voor zichzelf spreekt, maar ook voor alle boeren die het NIET met deze acties eens zijn. Zij lieten deze boeren geen keus toen ze de melkfabrieken bezetten, en ook van deze boeren (nog steeds de meerderheid) krijgt de consument een slecht beeld, terwijl dat helemaal niet hoeft!
  Gebruik je melk om de consument, de Nederlander, er van te overtuigen waarom er een hogere melkprijs nodig is zodat zij ook beter begrijpen waarom de boeren in opstand komen.
  De meeste consumenten snappen niets van deze actie en hiermee wordt het begrip 'boertje pesten' alleen maar erger. Geen enkele boer zal toch blij zijn als hij zijn eigen kapitaal wegsmijt??
  Boeren van Nederland, gebruik nu eens ECHT je VERSTAND!

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Deze melk die vloeit is een aderlating voor de meeste boeren om zo duidelijk te maken dat de politiek en zuivel industrie (LTO) weer aan de volume knop zitten te draaien om de goede melkprijs te laten kelderen.Toen Aldi begon te stunten met melk is in
  Duitsland is de vlam in de pan geslagen bij boeren.Dat de zuivelcöop de gebeten hond is nu jammer.Denk dat wel duidelijk wordt bij de rechter in juli dat er meer speelt.Over vier jaar zal deze aktie weer worden over genomen door de LTO.Voorlopers moeten altijd een prijs betalen om de rest mee te krijgen.
  Als over vier jaar de meeste jonge boeren het financieel niet meer bolwerken.En de 75 procent boeren van 55 jaar en ouder die stoppen.Dan wordt duidelijk op wat een belangrijk kruispunt we staan in het quotum tijdperk.Als de minister het over imago heeft zegt dit meer van de spreker immers deze is het die aan de volume knop zit te draaien.En blijkbaar heeft haar besluit van die 2.5 procent meer melk de markt verstoord.Als je een geluidversterker je volumeknop misbruikt dan heeft dat gevolgen voor de kwaliteit van het geluid van de luidsprekers in de toekomst.Deze schade zal ook het merk schade toebrengen.Dus een nieuwe struktuur in zuivelland nodig is wel duidelijk.Daar is meer voor nodig dan een fusie.Boeren zijn nu bewust geworden hoe zaken in de top geregeld zijn. Boeren zijn boos dat er nog eens 5 procent quotum verruiming komt.

 • no-profile-image

  wieberen

  jan uit mastenbroek hebben 70 % van de boeren melklevering gestopt ? dacht het niet eerst nadenken dan schreeuwen jongen wie kiest moet ook echt kiezen en anderen niet hun keus opdringen jammer dat ddb verlies niet kan accepteren

 • no-profile-image

  Jan

  Boerin uit Friesland Hoeveel gaat de kostprijs naar beneden als de diesel 25 cent goedkoper wordt??? Als je daar rijk van wilt worden dan hebt u wel een heeeeeeeeeeeeeeeeeel groot bedrijf. U gebruikt kennelijk nog wel uw verstand. Mag u voor mij uitrekenen waar u het meest mee verdiend 25 cent goedkopere diesel of 8 cent extra voor de melk. Op de DDB site kunt u vinden wat we willen een kostendekkende melkprijs voor de boeren d.m.v. een flexibele marktregeleing in handen van de boeren. En dit jaar een basisprijs van 43 cent voor de melk.

 • no-profile-image

  Harmen

  leuk van atsma.
  er is alleen geen algemene kostprijs. voor iedere ondernemer is deze anders. elke ondernemer heeft een andere manier van bedrijfsvoering en bijbehorende kostprijs.
  dit voorstel is leuk voor de waan van de dag en om mee te scoren maar het werkt niet in de echte wereld.
  Atsma wilt u aub bezig houden met echte oplossingen".

 • no-profile-image

  boos op

  Denkt consument dat wij voor 3.5 cent melk kunnen produceren????. Als dat zo zou zijn, zouden we stinkend rijk zijn. Denk voortaan na voordat je zulke idiote reacties plaatst

 • no-profile-image

  veehouder die niet levert

  Nou Wieberen het is momenteel eerder meer dan 70% wat niet levert.

 • no-profile-image

  Jan

  Ja hoor daar hebben we ze weer. NU Duitsland een succes wordt en en 70% van de boeren achter akties voor een hogere melkprijs staat, beginnen ze zoete broodjes te bakken. Vertrouw deze mensen niet het zijn vossen, wolven in schaapskleren. Wie wilde er nu eingelijk niet spreken ??? Juist ja de zuivelbobo's. Veeg die arogante hufters dan de mantel uit!!!! Het is weer het oude liedje pappen en nathouden. Bah wat een hypocrieten!!!!

 • no-profile-image

  Boerin uit Friesland

  Beste Jan Mastenbroek, natuurlijk snap ik je veronderstelling maar het gaat hier meer om een principe kwestie. Als we telkens alleen maar naar de melkprijs kijken kunnen we elk jaar wel zeuren en actie voeren tegen een hogere vergoeding. dit jaar is het inderdaad 0,43 centen maar volgend jaar kan dit best eens 0,50 centen zijn. Denk je dat de overheid/fabrieken etc. elk jaar bereid is om meer aan ons, de boeren, te betalen? dat denk ik niet! Daarom vind ik dat we het beter in andere zaken kunnen zoeken zoals bijvoorbeeld de energieprijzen. Want met deze melkstakingen maken we toch niemand blij? En mijn mening is echt geen veroordeling aan alle boeren die er niet zo over denken, ik probeer alleen nog mijn gezonde boerenverstand te gebruiken en niet als een kip zonder kop in de rondte te schreeuwen, om kostte wat kost een hogere melkprijs te krijgen. En ik kan wel zeggen dat ik het helemaal eens ben met Melkveehouder uit Twente. We zullen toch samen actie moeten ondernemen als we iets willen bereiken, maar dan moeten dat wel acties zijn waar iedereen achter staat.

 • no-profile-image

  Veehouder Provincie Utrecht

  Helemaal mee eens Melkveehouder uit twente. Wat er nu gebeurt is dat een aantal veehouders hun melk niet levert maar dat aantal is zo klein dat je daar geen resultaten mee haalt. Als men hier langskomt of ik tekenen wil dat ik niet meer lever als minimaal 50% van de nederlandse boeren (dus alle boeren niet 50% van de ddb-boeren) meedoet teken ik direct,maar wat er nu gebeurt heeft naar mijn mening geen zin.Mocht mijn mening toch de verkeerde zijn en er worden op deze manier wel resultaten zal ik direct in het openbaar zeggen dat ik er naast zat en ook mijn excuses aanbieden dat ik van jullie resultaat meeprofiteer maar er niet aan meegeholpen heb.

 • no-profile-image

  consument

  Wanneer de melk wordt uitgedeeld krijgt de consument tenminste nog iets terug voor de massieve stroom subsidie in de vorm van voorheen melkpremie en nu inkomenstoeslag. Makkelijk melk wegsmijten als die eerst gesubsidieerd is geproduceerd.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Of de ddb actie goed of fout is moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Maar ik krijg steeds meer de indruk dat heel veel boeren niet eens weten wat de doelstelling is van de ddb. Of je nu ddb, lto lid of weet ik veel waar dan ook lid van bent, de neuzen van de boeren moeten dezelfde kant op. En dat is vechten voor een kostendekkende melkprijs. En dat is niet alleen voor onszelf als boer belangrijk, maar voor de toekomstige generatie boeren is het waarschijnlijk nog veel belangrijker.
  Als we als boer willen bereiken dat we een hogere melkprijs ontvangen zullen we SAMEN ACTIE MOETEN VOEREN. Ongeacht of je wel of geen lid bent van welke organisatie dan ook.

 • no-profile-image

  witchy

  Ik ben het helmaal eens met de reactie van Boerin uit Friesland, het grappige is dat ik exact zo'n zelfde soort reactie vanochtend op het forum van de Campina site heb gezet !

  Gelukkig zijn er dus nog Melkveehouders die normaal na kunnen denken. !

  Mijn man en ik staan dus ook helemaal niet achter de acties van de DDB.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  En wij hier maar denken, dat die Friezen stugge mensen zijn. Maar als ik die reaktie van die Friese boerin lees, heb ik toch de indruk dat je met die mensen echt wel kunt lachen.

 • no-profile-image

  Jan

  Nee Wieberen. Je moet wel goed lezen. 70% van de boeren staat achter acties voor een hogere melkprijs. Hoe dat moet gebeuren daarover is een groot verschil van mening maar dat er wat moet gebeuren is voor 70% van de melkveehouders wel duidelijk. En daar hebben die LTObestuurders gewoon lak aan. Ze blijven herhalen dat de markt zijn werk moet doen. Maar die markt wordt gemanipuleerd door onder andere RFF. Laat ze een voorbeeld nemen aan de duitse DBV (duitse LTO). In Duitsland zijn ze laaiend over de opstelling van de Nederlandse LTO.

 • no-profile-image

  Boerin uit Friesland

  Ja hoor, Jan uit Mastenbroek is echt een schreeuwende DDB boer die totaal zijn verstand niet meer gebruikt.
  Alleen maar geschreeuw, maar concrete plannen/acties zijn er niet. Ik zou zeggen gebruik je normale boerenverstand en kijk naar wat het beste is voor de hele sector, niet alleen wat jij denkt dat het beste is. En met arrogante hufters van de tafel vegen komen we er hier echt niet. Waarom niet staken tegen de hoge diezelprijzen? Als over een jaar blijkt dat er een melkprijs nodig is van 0,50 omdat de dieselprijs weer omhoog is gegaan schieten we er nu toch niks mee op als we protesteren voor een 'kostendekkende prijs' van 0,43 centen? Als boeren gezamelijk met andere sectoren de overheid kunnen 'dwingen' om wat te gaan doen aan de energieprijzen hebben we hier toch veel meer aan? De overheid kan beter de accijnzen op de diezel/benzine prijzen aanpassen, dit zou in mijn ogen een veel beter actiepunt zijn en als het succes heeft, hebben we er veel meer aan.

 • no-profile-image

  Jan

  Als die zuivelbobo's werkelijk een open gesprek aan zouden gaan, dan was er al lang een accoord gewwest. Maar ze waren te arogant en dachten de ontevreden boeren wel te kunnen trotsren. Eén ding weet ik zeker , dat is ze behoorlijk tegen gevallen. Wat in Campina in Duistland kan kunnen ze ook in Nederland. Het is pure onwil. Ze willen gewoon baas blijven en geen pottenkijkers. En die hoge energieprijzen maakt niemand blij, maar dat is voor de meeste boeren peanuts. Maar waar is de politiek in deze? Ze vinden het voedsel wel te duur maar hik heb ze nog nooit horen zeggen dat AH Of de zuivel industrie en de olieindudrie te veel ineigen zak steek. Nee de boer die verdiend te veel Het zijn altijd nde boeren en de arbeiders die de buikriem moeten aanhalen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.