Home

Achtergrond 307 x bekeken 6 reacties

Verbrede landbouw niet populair

De verbrede landbouw in Nederland verliest terrein. Tussen 2003 en 2007 daalde het aantal verbrede bedrijven met 15 procent, waar het totale aantal bedrijven in die periode met 10 procent daalde.

Dat constateert onderzoeksinstituut LEI in het vandaag verschenen Landbouw-Economisch Bericht 2008. Het LEI raamt het aantal agrarische bedrijven dat in 2007 aan verbreding of verdieping deed op 15.882.

Vooral het aantal bedrijven met huisverkoop daalde de afgelopen jaren hard, evenals de bedrijven die hun eigen producten bewerken, zoals de zelfkazers. Ook het aantal bedrijven met een recreatietak en met stallingverhuur ging achteruit. Stabiel bleef het aantal bedrijven met windmolens. Meer bedrijven doen aan agrarisch natuurbeheer, maar het areaal nam af. Alleen de zorgboerderij zit nog steeds in de lift.

De verbrede en verdiepte landbouw zet circa 300 miljoen euro om, schat het LEI. De Taskforce Verbrede Landbouw, eind vorig jaar ingesteld door minister Gerda Verburg, gaat uit van het dubbele, en wil de omzet opkrikken naar 1,2 miljard euro in 2011.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marcel

  Inderdaad een tendens die werkelijk aangeeft dat een verbrede tak op het bedrijf niet optimaal is. Een verbrede tak kost in het algemeen veel geld en arbeid. Om de hoofdtak goed uit te voeren vergt ook veel tijd. De conclusie van mij is dan ook gezien deze ontwikkeling Ga doen waar het grote inkomen vandaan moet komen en overweeg ter dege wat de daadwerkelijke verdienste is van de verbreding. Hobby is leuk maar pas op dat het geen bodemloze put wordt.

 • no-profile-image

  W. Mulder

  Dat de verbreding gaat afnemen vind ik niet zo verwonderlijk vooral als je merkt dat de fiscus de lachende derde wil zijn.
  Daar wil ik ook de mensen die er nog over denken te verbreden voor waarschuwen.
  Dachten we dat een boerencamping deel uitmaakte van ons boerenbedrijf. Slechts 6 maanden van het jaar wordt een stukje weiland hier voor benut.Kregen we een aanslag omdat we grond van ons bedrijf ( 15 caravans ) aan ons landbouw areaal onttrekken. Voor dit gedeelte krijgen we geen landbouw vrijstelling. Dat wordt dus achteraf betalen. Daar naast heft de gemeente toeristenbelasting, ongeveer € 65.- per plaats plus € 0.50 voor de bezoekers en dan worden de inkomsten bij het andere inkomen geteld voor de inkomstenbelasting.
  Op deze manier gaat de lol er gauw af.
  Wij vonden het altid leuk mensen meer vertrouwd te laten raken met de agrarische sector maar nu even niet meer
  W. Mulder

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  inderdaad ,ook on Belgie is de regelgeving een belangrijke oorzaak voor het stoppen met thuisverkoop.

 • no-profile-image

  Maarten Fischer

  Beste mensen, ik kan het toch niet laten om even te reageren. Ik ben blij met de reacties op het bericht, uitstekende input voor de knelpunten en kansen die wij als Taskforce Multifunctionele Landbouw gaan aanpakken. Wij staan altijd open voor suggesties en werken momenteel op allerlei manieren aan professionalisering en versterking van deze sector. Verder zal het LEI in de komende 2 maanden verder onderzoeken wat nou werkelijk de huidige economische omvang en aard is; het is (zoals de heer Mulder ook zegt) enerzijds nog een kwestie van definitie (wat reken je nou werkelijk tot de Multifunctionele Landbouw) en anderzijds de wijze waarop de conclusies getrokken worden. In het najaar zullen wij op www.multifunctionelelandbouw.nl meer hierover berichten. Het is in ieder geval duidelijk dat er momenteel erg veel gebeurt in de multifunctionele landbouw qua bedrijfsrendement, professionaliteit en opschaling.

 • no-profile-image

  gert

  teveel romslomp,en veel controleurs aan de deur daar houdt een boer niet van

 • no-profile-image

  Roger T.

  De bewering dat de verbrede landbouw niet populair meer zou zijn is naar mijn mening nogal een boute bewering.

  De cijfers die zijn gepubliceerd in het Landbouw-Economisch Bericht 2008 laten zien dat de grootste daling (bijna 50% tussen 2003 en 2007) zit in de bedrijven met verdieping voor het bewerken en verkopen van producten (inderdaad waarschijnlijk door de strenge eisen etc.)

  In bedrijven met verbreding is de daling slechts 2,5%. Deze daling zit voornamelijk in de bedrijven met een stalling en niet in de bedrijven met verbrede activiteiten als recreatie, natuurbeheer en zorg.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.