Home

Achtergrond 233 x bekeken 5 reacties

'Varkenshouders knel door opstelling VWA'

VWA en AID hanteren onwerkbare regels bij de beoordeling of varkens getransporteerd mogen worden.

Er worden te veel dieren op grond van geringe afwijkingen afgekeurd. Hierdoor worden varkenshouders gedwongen om relatief gezonde vleesvarkens op het bedrijf te euthanaseren en mee te geven aan Rendac. Dat stelt voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep
Varkenshouderij. Veel leden trekken aan de bel. Ten Have wil, samen met de Nederlandse bond van Handelaren in Vee (NBHV), praten met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Eerder trok de NBHV al aan de bel over deze problematiek. De VWA hanteert de regels voor het vervoer van wrak vee sinds enkele maanden erg strikt. Dieren met een relatief geringe afwijking worden door de VWA-dierenartsen afgekeurd als zijnde niet transportabel.
Als een transporteur op grond van deze regels drie keer is geverbaliseerd, dreigt een intrekking van zijn vergunning. Drie grote transportbedrijven zien hun vergunning op grond van deze regels al op de tocht staan.

Doordat transporteurs erg voorzichtig zijn geworden, en geneigd zijn varkens met geringe afwijkingen te laten liggen, ontstaan spanningen tussen varkenshouders en transporteurs. Varkenshouders leiden onnodige schade doordat ze te veel, in hun ogen slachtwaardige dieren moeten laten afmaken.

"Ze voelen zich moordenaars op hun eigen bedrijf", aldus Ten Have. "Ook wij vinden dat wrak vee niet vervoerd mag worden. Daar staan we achter, maar het gaat te ver als dieren met kleine afwijkingen, zoals een dikke poot niet meer mogen worden vervoerd."
Ook voorzitter Wyno Zwanenburg van de vakbond NVV krijgt veel reacties van zijn leden over deze problemen. De NVV heeft inmiddels een brief gestuurd naar de VWA.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  putten

  diermishandeling is het ook dat de varkens op de exportplaatsen weer van de vrachtauto moeten worden gejaagd van een zogenaamde keuringsarts terwijl hij van buitenaf goed de vrachtauto in kan kijken,een beetje veearts ziet wat goed is en wat niet,die dit doen zijn geen beetje veeartsen maar diermishandelaars.

 • no-profile-image

  Ans Rotteveel

  Zucht....
  Wanneer leren wij mensen - Mens van de 21e Eeuw - eens in te zien dat varkens héle intelligente dieren zijn en dat het naar de slacht brengen en opvreten van deze mede-zoogdieren zo langzamerhand - gezien onze huidige kennis - een vorm van kannibalisme begint te worden.....

 • no-profile-image

  beert

  schandalig hoeveel gezonde dier moeten worden afgemaakt en vernietigt om de kleinste afwijkingen.

 • no-profile-image

  gert

  door de politiek dolgedraaide vwa-inspoecteurs veroorzaken onnodige schade

 • no-profile-image

  gerard veehouder

  hoe is het toch mogelijk dat stadse mensen steeds meer onder de indruk komen van de intelligentie van varkens????

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.